Enköpings-Posten har fått en rundvisning av byggarbetsplatsen tillsammans med Daniel Eriksson, Enköpings kommuns projekt- och byggledare för skolbygget, rektor Daniel Hellström och Martina Ericson, programrektor med ansvar för nya gymnasieskolan.
Höstterminen 2024 blir den första i den nya gymnasieskolan. På utsidan ser det nästan redan klart ut med fasaden på plats. Invändigt återstår en hel del, men det börjar att ta form.
Elever har varit med och påverkat en del. Bland annat har man testat grundfärgen, som är beige men inte alls känns tråkig utan varm och go. Ett klassrum på nuvarande gymnasiet har målats i kulören, som verkligen har vunnit elevernas gillande.
Stommen byggs i trä. Överallt sitter sprinklerspridare som blixtsnabbt ska kunna släcka en eventuell brand. I källaren finns en stor vattenbassäng vars enda uppgift är att förse sprinklersystemet med vatten.
Vi går genom skolans kreativa delar, det så kallade makers space, med utrustning och ytor för poddande, filmande och andra kreativa uttrycksformer.
Innanför huvudingången håller den ljusa och öppna entréhallen, med glastak, på att ta form. I anslutning till entrén blir det bland annat bibliotek och reception.
Matsalen kommer att ha 500 sittplatser. Elever kan välja att sätta sig i den glasade vinterträdgården och sommartid finns det även matplatser utomhus. Möbler och material kommer att ha en ljuddämpande effekt.
Skolans kök ska drivas av kommunens måltidsservice. Det blir ett kök med stor kapacitet för daglig matlagning året runt, även äldreboenden kommer att få maten tillagad på Westerlundska gymnasiet.
Klassrummen blir betydligt mer mångsidiga än i dagens skola. Det blir allt från delbara klassrum för 16 alternativt 32 elever till miniaulor för 72 elever till den stora aulan med 500 platser.
Idag är det många gymnasieelever i Enköping som inte vill gå på toaletten i skolan eftersom toaletterna vetter mot korridoren och det känns otryggt att skylta med sitt toabesök. I nya skolan får toalettutrymmena diskretare placering med dubbla in- eller utgångar.
Skolan blir miljöcertifierad på silvernivå. Ett 20-tal över 100 meter djupa borrhål ska säkra bergvärme, som även ska ge kyla den varma tiden på året. Solceller på taket ska också bidra till energiförsörjningen.
När tjälen släpper i vår kommer borrningen av de djupa hålen att ske.
– Det kommer att höras, varnar Daniel Eriksson omgivningen.