I slutet av maj släpptes en rapport gällande missförhållanden inom socialtjänsten. Där framgår att det under senaste halvåret gjorts 176 lex Sarah-rapporter, de flesta från barn- och familjavdelningen. En lex Sarah-anmälan görs av personal då man misstänker olika typer av missförhållanden. I rapporten framgår det att 41 anmälningar har passerat utredningstiden, fyra månader, och att 33 anmälningar även har passerat tiden för förhandsbedömning, vilken är 14 dagar.
– Omfattningen för vad som ska rapporterats har blivit större samtidigt som det också finns en brist på erfaren personal. Det är för få erfarna socionomer som söker lediga tjänster, säger Ann-Marie Nilsson, verksamhetschef, socialförvaltningen Enköping.
Den rikstäckande personalkrisen påverkar även socialförvaltningen i Enköping. Ann-Marie Nilsson och Maria Lundgren, avdelningschef hos socialförvaltningen i Enköping, menar att det är ett av de största skälen till att förseningarna blivit fler.
– När allt fler anmälningar görs, samtidigt som vi har flera nyutbildade, då ökar tiderna för utredningarna, säger Maria Lundgren.
– Vi tvingas prioritera de mest akuta behoven, vilket gör att vissa fall tar längre tid, säger Ann-Marie Nilsson.
Enligt Ann-Marie Nilsson är rekryteringen av kompetent och erfaren personal lösningen på de långa handläggningstiderna. Problemet är då att det inte finns tillräckligt många erfarna socionomer. Hon menar att det behövs en balans mellan erfaren och oerfaren personal.
– Nu måste vi anställa konsulter för att täcka upp för avsaknaden av erfarenhet, säger Ann-Marie Nilsson.
Det senaste halvåret har socialförvaltningen behövt lägga 1 695 000 kronor på inhyrd personal.
Maria Lundgren menar att det tar flera år för en nyexaminerad socionom att bli varm i kläderna.
– Det är komplext att arbeta med en socialnämnd, därför tar det också många år innan man kan hantera arbetet på rätt sätt, säger hon.
– Vi välkomnar alla socionomer men vi kan inte bara ha unga här. Utan balansen mellan erfarna och oerfarna socionomer blir introduktionstiden för lång. Det är för tunga arbetsuppgifter, säger Ann-Marie Nilsson.
Lösningen är därmed fortfarande en bit bort, i såväl Enköping som i resten av landet.
– Alla påverkas ju av detta. Som socialarbetare vill vi hjälpa människor, det är vårt kärnuppdrag. Det är jobbigt när det inte går, säger Ann-Marie Nilsson.