Han ska få folk att engagera sig i Enköpingspolitiken

Den politiska organisationen i Enköping ska nu ses över. "Vi ska destillera fram de viktigaste premisserna för att få folk att engagera sig", säger Rolf Carlsson (S).

Efter valet slutar Rolf Carlsson sin politiska bana. Men fram till dess leder han de arbetsgrupper som ska se över den politiska organisationen för den kommande mandatperioden. "Det passar bra, då kan inget av det vi beslutar om gynna mig själv", säger han.

Efter valet slutar Rolf Carlsson sin politiska bana. Men fram till dess leder han de arbetsgrupper som ska se över den politiska organisationen för den kommande mandatperioden. "Det passar bra, då kan inget av det vi beslutar om gynna mig själv", säger han.

Foto: Anette Östlund

Enköping2021-12-02 06:00

Inför varje val brukar den politiska organisationen gås igenom i syfte att förändras och förbättras till nästa mandatperiod. Detta ska nu göras i två olika arbetsgrupper, en demokratikommitté och en arvodeskommitté.

– Det finns stora möjligheter i uppdragen, säger Rolf Carlsson, som i rollen som kommunfullmäktiges ordförande också blir arbetsgruppernas ordförande.

Han tycker att en av de viktigaste frågorna för framtiden är hur man ska attrahera människor att vilja engagera sig och stanna kvar inom politiken. Bara inom hans eget parti har var tredje person i fullmäktige lämnat sitt uppdrag sedan förra valet.

– Gör vi det meningsfullt för folk att vilja ta ansvar? Där tror jag ersättningen spelar stor roll. I dag finns ingen ekonomisk lockelse att ta ett uppdrag, säger han.

Fullmäktiges ordförande har ett arvode på 6900 kronor per månad. Som 83-årig pensionär klarar Rolf Carlsson sig.

– Men vill vi ha ett samhälle som enbart styrs av pensionärer? Nej, naturligtvis inte, säger han och berättar att han själv kommer att sluta med politiken efter valet.

Arbetsgrupperna börjar jobba efter årsskiftet. Enligt förslagen, som kommunstyrelsen nu godkänt, ska arbetsgrupperna väga in många nya parametrar när de diskuterar framtida organisation. Som vägledning ska man ha Enköpings vision och målbild. Man ska också fånga in megatrender, samhällsförändringar och ta avstamp i aktuell forskning om politisk organisering. Förslagen som tas fram ska exempelvis möjliggöra så kallad tillitsbaserad styrning och utgångspunkten är att anpassa den politiska organisationen till ekonomisk, grön och social hållbarhet. 

Blir det svårt att ta hänsyn till så komplexa sammanhang?

– Jag tror nog att vi ganska snart kommer att bli väldigt konkreta. Jag går in i uppdraget med båda fötterna på jorden, säger Rolf Carlsson.

Vad tror du att ni kommer att lägga tonvikten på?

– Politikernas villkor. Är det vettigt att nio politiker har ansvar för en miljardbudget, eller ska vi ha fler nämnder och färre förvaltningar? Antalet politiker och ersättare behöver också diskuteras. 

Rolf Carlsson tror att förutsättningarna för det politiska engagemanget skulle förändras betydligt om man förlägger möten vid andra tidpunkter, i kombination med att arvodena höjs så även de med välavlönade jobb kan ersättas för den arbetstid de förlorar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!