Han ifrågasätter p-regler

Ett antal parkeringsböter har fått Leif Ölneborg på Maratongatan att ifrågasätta kommunens parkeringsregler.

Kritisk. "Varför bötfäller man inte alla som står fel, inte bara vissa utvalda", undrar Leif Ölneborg på Maratongatan i Enköping.

Kritisk. "Varför bötfäller man inte alla som står fel, inte bara vissa utvalda", undrar Leif Ölneborg på Maratongatan i Enköping.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2017-03-18 12:00

Leif Ölneborg tomt vätter mot den lilla tvärgata där Maratongatan möter Widegatan. Här har familjen parkerat sina bilar så länge de bott i huset, i 20 år. Men de sista två-tre åren har de fått flera p-böter med hänvisning till den 24-timmarsregel som finns inom kommunen.

– Vi har lappats för att vi haft bilen parkerad där mer än 24 timmar, men det finns bilar i området som stått en vecka, någon i ett år, utan att de fått p-böter. Varför bötfäller man inte alla som står fel, inte bara vissa utvalda, undrar Leif.

För att undvika att bli bötfälld kan han flytta bilen, köra runt kvarteret och parkera på ungefär samma plats igen.

– Det är ju bara larvigt. Kommunen säger att regeln är till för att man inte ska få skrotbilar stående på gatorna. Men då kan man formulera om bestämmelserna så man bara får parkera fordon som är i bruk, inte avställda bilar, säger Leif.

Han har varit i kontakt med Securitas, som sköter p-bevakningen åt kommunen, men blev då hänvisad till kommunen som han också varit i kontakt med.

– Jag har inte den blekast aning om varför de håller på så här och grannarna är lika irriterade. Jag tycker kommunen borde se över p-reglerna, säger Leif Ölneborg.

Vid Securitas i Enköping menar man dock att de bilar som stått länge i området mycket väl kan ha varit lappade utan att andra personer än ägaren sett det. Den som har synpunkter på p-böter hänvisar man till kommunen som är Securitas uppdragsgivare.

Jan Widén, gatuingenjör vid Enköpings kommun, förklarar att 24-timmarsregeln är en generell regel i trafikförordningen och den gäller inom tätbebyggda områden över hela landet.

– Det måste finnas en viss omsättning på parkeringsplatser och vi vill inte att det ska stå fordon på samma ställe med tanke på exempelvis sandning och snöröjning.

Fordon som är avställda får överhuvudtaget inte stå uppställda på allmänna gator eller parkeringsplatser.

– Då skickar vi omgående ett brev hem till fordonsägaren med uppmaning att flytta bilen, annars tar vi den i beslag. Kommunen tar hand om ett 40-tal sådana bilar om året, säger Jan Widén.

Kommunen har möjlighet att göra tillfälliga ändringar i trafikföreskrifterna men för ändringar på längre sikt krävs politiska beslut.

Att familjen Ölneborg skulle vara extra utsatt av nitiska parkeringsvakter tycker han låter osannolikt.

– Så får det inte vara och så oseriöst är inget bolag. Vi har regelbundna möten med Securitas och jag har lovat att jag ska undersöka det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om