Han är på plats vid bränderna i norr

Henrik Braathen, meteorolog och kapten, åkte upp till Särna i fredags för att bidra med hjälp till arbetet gällande bränderna högre upp i landet, speciellt den i Trängslet. "Det känns bra att kunna hjälpa till", säger han.

Från vänster: Henrik Braathen och Mats Carlsson. De kollar hur vädret ser ut runt om i landet i realtid och hur det kan se ut framöver.

Från vänster: Henrik Braathen och Mats Carlsson. De kollar hur vädret ser ut runt om i landet i realtid och hur det kan se ut framöver.

Foto: Tobias Flodin

Enköping2018-07-30 06:00

Henrik Braathen bor i Uppsala, men jobbar på Försvarsmaktens meteorologiska och oceanografiska centrum (METOCC), som är en del av Ledningsregementet i Enköping. Han är nu uppe vid branden i Trängslet för att agera experthjälp.

– Allt blir bättre av att vi kan ha någon på plats. Vi får ännu bättre koll på vad det är för väder och omständigheter som gäller. Och jag kan ännu lättare rapportera till flyg eller hem tillbaka till METOCC om hur läget ser ut, säger Henrik Braathen.

METOCC:s funktion är att utarbeta väder- och oceanografiprognoser på såväl kort som lång tidsskala och stödjer främst förband som saknar egen vädertjänstfunktion. Man ser också till att det finns uppdaterade väderprognoser till olika typer av beredskaps- och räddningsresurser inom Försvarsmakten. Personalen på METOCC har haft extra mycket att göra under sommaren på grund av torkan och bränderna.

– Jag skulle inte säga att vi har haft för mycket. Men självklart har det blivit en del övertid och viss personal har kommit in från deras ledighet, säger Henrik Braathen.

Mats Carlsson, meteorolog och major är en av dem som har kommit in från ledigheten.

– Vi har nu minimal bemanning, men personalen här är jättebra, de kommer in och jobbar av egen vilja. Vi vill helt enkelt hjälpa till så mycket som vi kan. Henrik åker till exempel upp till Särna då han egentligen ska vara ledig, säger han.

Henrik Braathen kommer att stanna i Särna fram till och med tisdag. Beroende på hur läget ser ut kommer en annan meteorolog att ta hans plats eller skickas till någon annan av bränderna i Sverige.

– Om vi fortsätter att ha meteorologer på plats beror helt på om vi har någon personal att skicka i väg eller hur situationen gällande bränderna ser ut. Jag hoppas att vi kan fortsätta ha någon där bränderna härjar. Det ger oss bland annat ett bättre samarbete med Försvarsmaktens helikoptrar, säger Henrik Braathen.

Enligt prognoser som METOCC tog fram i torsdags skulle det komma en del nederbörd i stora delar av landet under helgen. Men med regnet ska det också komma åska.

– Nederbörd är bra och det behövs verkligen, men åska försvårar arbetet. Släckningsarbetet från luften kan drabbas betydligt och för att inte prata om att blixtrar enkelt kan skapa nya bränder, när det är så här torrt ute, säger Mats Carlsson.

Henrik Braathen visar hur det såg ut i Älvdalen under torsdagen.
Henrik Braathen visar hur det såg ut i Älvdalen under torsdagen.
Om METOCC

Enköping. METOCC är bemannat dygnet runt, året om och består av produktionsavdelning, utbildningsavdelning, systemavdelning och utvecklingsavdelning samt en oceanografigrupp

Produktionsavdelningen tar fram en mängd olika väderprodukter för olika verksamhetsområden inom Försvarsmakten både nationellt och internationellt

Utbildningsavdelningen utbildar observatörer, både militära- och civilanställda inom Försvarsmakten och är ansvariga för interna och externa utbildningar inom meteorologi och oceanografi för hela Försvarsmakten

www.forsvarsmakten.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!