Håkans mamma är 96 – tvingas handla sin mat digitalt

Hemtjänstens kunder ska i fortsättningen handla och betala sin mat digitalt.
Det gäller även Håkan Lidenholms mamma som är 96 år och sängliggandes sedan flera år.
– Löjligt, säger han.

Håkan Lidenholm bor i Uppsala. Hans 96-åriga mamma som är hemtjänstkund bor i Enköping.

Håkan Lidenholm bor i Uppsala. Hans 96-åriga mamma som är hemtjänstkund bor i Enköping.

Foto: Privat

Enköping2025-02-18 05:00

Ett resultat av fjolårets ekonomiska kris för den kommunala vården i Enköping blev beslut om att alla hemtjänstens kunder ska gå över till digitala inköp. Mat och annat som handlas i livsmedelsbutiken ska göras via digitala beställningar.

Hemtjänstens kunder får nu ett antal butiksalternativ att beställa livsmedel ifrån men samtliga har gemensamt: Digital betalning. 

Som anhörig har Håkan Lidenholm alltid försökt minimera risken för att hans mamma ska bli av med pengar genom att låta hemtjänstpersonalen använda ett kontant Ica-kort i hans eget namn. Max 2 000 kronor har suttit på kortet.

Men nu kommer det inte längre vara tillåtet för anhöriga att hjälpa till med kortet tillgängligt för hemtjänsten.

Han säger till EP att droppen var ett svar från Enköpings kommun där han fick veta att hemtjänsten inte kan hjälpa hans mamma mer .

”Jag vill bara förtydliga att vi inom hemtjänsten enbart kan erbjuda digitala inköp, vilket jag förstått att du väljer att tacka nej till utifrån erbjudna förutsättningar. Det innebär att vi inte kan hjälpa till med inköp så det ansvaret landar därmed på kunden/anhöriga."

– Sakfrågan är viktig och jag tycker det här är fel. De här äldre är en väldigt utsatt grupp, de gapar inte och skriker. Personalen gör ett jättebra jobb. Skuggan faller högre upp. Att kommunen skjuter över det här ansvaret på personalen, facket borde gå i spinn om de funderade över det här. Kort sagt, hur kan man hitta på något så konstigt? säger Håkan Lidenholm.

Vad gäller utbud av olika butiker att handla i online saknas goda förutsättningar tycker Håkan Lidenholm. Av de fyra butiker som kunderna kan välja mellan finns bara en som accepterar kontanter i nödfall och som inte kräver e-legitimation.

– Och konstigt att man bara har en sådan leverantör. Det blir stor prisskillnad. Det ska ju vara bästa möjliga priser för pensionärer, tycker han.

Håkan Lidenholm säger att han inte är ute efter något snyftreportage, men att han är tillräckligt upprörd för att problemet inte ska synliggöras:

– Det finns något här som stör mig. För det man alltid gör när man ansvarar för en verksamhet är att lyssna på personalen. Och på den inputen jag har fått verkar de inte gjort det. Utan det är skrivbordslösningar man tryckt på personalen uppifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!