Kyrkan börjar sakta få tillbaka sina datasystem

Nästan två månader efter cyberangreppet är Svenska kyrkans datasystem ännu inte helt återställda. "Men de kickar igång allteftersom", säger Enköpings pastorats kyrkoherde Lena Brolin.

Cyberattacken innebar att kyrkan fick återgå till papper och penna, berättade kyrkoherde Lena Brolin. Nu, nästan två månader efter attacken, börjar datasystemen återstartas allt eftersom.

Cyberattacken innebar att kyrkan fick återgå till papper och penna, berättade kyrkoherde Lena Brolin. Nu, nästan två månader efter attacken, börjar datasystemen återstartas allt eftersom.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-01-16 11:00

500 olika digitala system slogs ut den 23 november då Svenska kyrkan drabbades av en så kallad ransomware-attack, en skadlig programvara krypterade IT-systemet och organisationen krävdes på en lösensumma.

Någon lösensumma ska dock inte ha betalats men sedan dess har Svenska kyrkan jobbat hårt för att återställa den centrala IT-miljön.

– Det jobbas parallellt, det är ett pussel på hög nivå, men det är omöjligt att säga när allt ska vara återställt, säger Lena Brolin.

Allt eftersom systemen kommer igång igen kan personalen föra in arbetsuppgifter som man använt papper och penna till de senaste veckorna. Funktioner som har betydelse för församlingarnas arbete har prioriterats.

I julveckan bekräftade Svenska kyrkan att det var den så kallade Blackcat-gruppen som låg bakom cyberangreppet. I ett pressmeddelande berättade man att FBI gjort ett tillslag i Blackcat-gruppens datornätverk och där gjort flera beslag. Gruppen ska vara en av världens största när det gäller cyberbrottslighet och Svenska kyrkan är en av tusentals drabbade i världen. Även regeringar, försvarsindustri, företag, skolor, sjukvård och andra ska ha utsatts för liknande attacker och gruppen ska på så vis ha fått in flera hundra miljoner dollar i lösensummor, enligt Svenska kyrkan.

På grund av omfattningen av brottsligheten pågår nu parallella polisutredningar mot gruppen i flera länder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!