Idag har Fridegårdsgymnasiet i Bålsta centrum cirka 470 elever. Mot bakgrund av att skolan både är trångbodd och väldigt populär hos elever som söker till den gemensamma gymnasieantagningen för Stockholms län samt Gnesta och Håbo behövs det plats för betydligt fler.
Lennart Carlsson (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Håbo, berättar att man räknar med ett behov av 450 nya platser för gymnasiet till 2021 eller 2022.
Han konstaterar nöjt att Fridegårdsgymnasiet har blivit ett mycket populärt val bland gymnasieungdomar.
– Vi har jobbat med det oavsett majoritet. Nu har vi ett väldigt populärt gymnasium som fungerar väldigt bra, säger Lennart Carlsson som också påpekar att skolan har kontroll på den ekonomiska biten.
– Allt fungerar väldigt bra på gymnasiet utom att vi behöver mer utrymmen, säger han.
För att råda bot på lokalbristen har barn- och utbildningsnämnden beslutat att begära att kommunen skyndsamt tar fram förslag på lösningar för att utöka antalet platser med 180 redan till nästa läsår. Utökningen föreslås ske inom Fridegårdsgymnasiets befintliga byggnad. Ärendet ligger nu hos kommunstyrelsen för beslut.
Dessutom vill skolledningen utöka utbudet av program på skolan. Idag är det de breda teoretiska programmen samhäll, ekonomi, natur och teknik som står för merparten av utbildningsplatserna.
Söktrycket är högt. En effekt av det är att det inte är möjligt att ge plats åt alla elever som är folkbokförda i Håbo. Elever med högre betyg från andra kommuner (Stockholms län och Gnesta) får platser på dessa Håboungdomars bekostnad.
Idag är cirka 25 procent av eleverna folkbokförda i andra kommuner än Håbo. Samtidigt går en stor andel av Håboungdomar på gymnasieskolor i andra kommuner. En starkt bidragande orsak till det är att Fridegårdsgymnasiet inte erbjuder några praktiska program.
– Vi är redan väldigt trångbodda i huset, säger Catharina Wakim, rektor för Fridegårdsgymnasiet.
Hon och övriga skolledningen har tittat på möjligheten att utöka med klassrum på det andra våningsplanet.
Nästa steg blir att bygga ut inom ett område som ligger i omedelbar anslutning till den nuvarande skolan. Att flytta verksamheten eller att ha delar av den på annat håll är inte aktuellt.
– Vi tror på att det ska vara lätt att nå en gymnasieskola och då måste den ligga nära allmänna kommunikationer, säger Catharina Wakim.