Det är tredje gången den här veckan som Matbryggan delar ut matkassar till behövande. När klockan slår 11.45 på fredagen köar 21 personer utanför S:t Larskyrkans lokaler, där verksamheten finns. Därefter droppar fler människor in och när EP lämnar en timma senare har 32 nummerlappar delats ut och det börjar gapa tomt i hyllorna.
– Den här gången har vi inte fått så mycket mat som vi brukar, förklarar Stefan Lundevall och Peter Ulveström medan de sorterar, räknar och packar maten som helst ska mätta så många munnar som är möjligt.
Vanligtvis är det kyrkans Päivi Posio som sköter utlämningen men just den här dagen har hon fått förhinder och istället kallat in Stefan och Peter som jobbar på RIA Hela Människan, som också är delaktig i projektet med Matbryggan. Stefan, Peter och Ann-Sofie Millberg på Lokalen är de som sköter hämtningen av maten hos de butiker som gör det möjligt att bedriva verksamheten.
– Vi får allt möjligt och det kan variera stort från gång till gång. Det är sånt som butikerna inte säljer av olika anledningar, som trasiga förpackningar, utgångsdatum som närmar sig och liknande, berättar Ann-Sofie Millberg.
Västerhallen, ICA-Stjärnköp, ICA-Maxi, Willys, Tammerfors, Fabian Flink och Spons AB är de som bidrar. Tidigare fick man också frukt och grönt direkt från Årstahallen när leveransen ändå gick till Västerås men detta har upphört.
– Jag tycker handlarna ska ha stort credd för detta. De hade kanske kunnat sälja dessa varor men istället skänker de till dem som behöver. Det är fantastiskt, säger Ann-Sofie Millberg.
Matbryggan, som nu funnits i flera år, har blivit en allt viktigare del av mångas vardag. De som jobbar med verksamheten ser att behovet ökat på sista tiden. Det intygar också flera av dem EP talar med på plats.
– Jag har försörjningsstöd men pengarna räcker inte nu när allt blivit dyrare. Jag hade fått gå hungrig ofta om Matbryggan inte funnits, säger en svensk kvinna, som liksom de flesta här vill vara anonyma.
Love Sundgren är en av männen som fått en kölapp. Han är lyrisk när han talar om Matbryggan.
– Titta bara hur mycket folk det är här. Det här räddar många, säger han och får medhåll av en annan svensk man, som berättar att han behövt låna pengar för att kunna köpa en födelsedagspresent till sonen efter att han fått en elräkning på 1600 kronor som han egentligen inte heller hade pengar till.
En man från Irak, som bott i Sverige i många år, berättar att han har noll kronor på kontot, helt tomt i kylskåpet och ligger efter med en månadshyra. Matkassen med bröd, två ägg och köttfärs blir hans räddning, förklarar han.
Päivi Posio berättar att många skäms över att inte kunna köpa sin mat själv.
– En del som ringer frågar lite försiktigt om de får hämta en kasse. Självklart får de det. Alla som är i kris får hämta, säger hon.
Måndag, onsdag och fredag är det utdelning. Maten brukar oftast räcka till att fylla mellan 25 och 35 kassar. Ibland dock till färre men det är först till kvarn som gäller. Tack vare Päivis utarbetade kölappssystem brukar utdelningen ändå flyta på utan några incidenter. Torrvaror är sånt som efterfrågas mest men alla kan inte få exakt det de önskar.
– Det är jag som fyller kassarna utifrån vad som finns men sen är det klart att jag försöker anpassa dem till om det finns barn i familjen eller så, säger hon.