Gösta och Vanja har haft kaninslakteri i 39 år

Sedan 1982 har Vanja Olergård och Gösta Johnsson drivit Vreta kaningård utanför Enköping. De tänker fortsätta i många år till.

Gösta Johnsson med en av Vreta kaningårds söta och bara några veckor gamla besökare.

Gösta Johnsson med en av Vreta kaningårds söta och bara några veckor gamla besökare.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-06-20 20:00

Nu har det med andra ord gått nästan 40 år sedan paret (han har hunnit bli 75 och hon 84) flyttade från Stockholm och började med kaninuppfödning och slakt. Men intresset för kaniner är äldre än så för Gösta Johnsson.

– 1951 fick jag mina första kaniner. Det var då jag fick känsla för det här, berättar han när vi befinner oss i det lilla gårdsslakteriet.

undefined
Vanja Olergård och Gösta Johnsson har 39 år tillsammans på kaningården.

Gösta är en pionjär i branschen. 1992 startade han Sveriges Kaninproducenter och var i många år föreningens ordförande. Det har inte alltid varit helt enkelt och Gösta har haft en del duster med myndigheter genom åren, vilket EP rapporterat om.

– Det har varit en spännande resa, för att myndigheterna visste inte ens vad en kanin var. Man fick förklara att de hoppade fram, skrattar han. 

– När vi slaktade som mest slaktade vi 100 till 150 kaniner i veckan. Då hade vi ungefär 800 djur, berättar Gösta.

undefined
Vanja och Gösta jobbar sida vid sida.

Den storskaliga uppfödningen är en avklarad tid på Vreta kaningård. Nuförtiden köper de in djuren och koncentrerar sig på slakteriverksamheten. Gösta berättar stolt att det är det första EU-godkända kaninslakteriet i Sverige, sedan 2017.

För dagen är det styckning och paketering som gäller. De tar tillvara på köttet från de 37 kaniner som slaktades föregående dag. Gösta styckar och Vanja paketerar köttet. Köttet fryses in och säljs vidare. En del säljer de i den egna gårdsbutiken. Nu börjar de även sälja genom Rekoringen.

Allt tas tillvara. Det blir en del barf (hundfoder). Den mjuka pälsen skickas till garvare. Genom åren har de även sålt en del till forskning. Exempelvis forskas det kring plötslig spädbarnsdöd med hjälp av döda kaninkroppar.    

Under åren har Gösta haft slaktkurser medan Vanja har hållit i matlagningskurser.

Tröttnar ni aldrig på kaninkött?

– Kan man tröttna på det? Det är rent kött och man vet hur kaninerna är uppfödda och hur de har behandlats, säger Vanja.

Vilken är den godaste rätten?

– Egentligen är det gryta, men även grillade framben är jag tokig i, säger Vanja som också nämner paj och mycket annat gott.

– Hamburgare gör jag också av färs. Då lägger jag gärna i lite lamm för att få en saftigare biff, berättar hon

undefined
Söta kaninungar.

Vid tillfället för EP:s besök har kaningården också ett gäng söta besökare bestående av några små kaninungar. En hane hade nästlat sig in bland honorna och gjort det kaniner är kända för. Ungarna säljs vidare till uppfödare. Kanske kommer de tillbaka.

undefined
Päls skickas till garvare och säljs sedan i gårdsbutiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!