I Enköping finns många som är intresserade av motorsport och tycker om att träffas på bilträffar och umgås. Men ibland genomförs även olagliga streetrace efter träffarna på vägar runt Enköping.
EP har träffat ett par personer som ingår i vad de kallar Enk crew. Det är en grupp som nu organiserar sig och vill kunna köra streetrace lagligt.
De var också initiativtagarna till det illegala streetrace i juli som hölls utanför Enköping i somras. Det kan vara ett av de största polisen någonsin stoppat i Sverige. Omkring 200 fordon hade samlats för att köra i höga hastigheter längs E 18.
Kan du börja med att förklara hur ett streetrace går till när ni organiserar det?
– Det finns tydliga regler för att ingen ska komma till skada. Både för förarna och publiken. Det behövs en sträcka på minst 500 meter, där 200 av den är själva racet. 300 meter avsatt för bromssträcka. Vi stänger av vägen, sätter ut vakter och använder komradio. Vi är noga med att inte hindra trafik och är väldigt seriösa med säkerheten runt omkring. Vi hinner sällan komma upp i mer än 100 kilometer i timmen i hastighet.
Han berättar att de är noga med val av vägsträcka, det ska vara öppen mark på sidorna av vägen och att det inte finns utfarter.
Det hör till: Att man alltid måste låta alla köra färdigt i tävlingen, även när man blir påkommen av polis. Det uppstår en slags katt och råtta-lek med polisen. Något de menar ofrånkomligt är en del av tjusningen.
– Det kommer kanske aldrig gå att göra streetrace lagligt på landsvägarna. Men racen kommer alltid finnas. Och det är bättre att några organiserar sig så det blir säkrare.
De önskar i vart fall att det en gång om året skulle kunna ha ett större event, kanske i samarbete med kommunen. De menar att streetrace skulle kunna vara ett publikevenemang för alla åldrar att ta del av.
Var är streetrace lämpligt att genomföra?
– Ta till exempel bakom gamla AGA i Enköping. Där finns en bra sträcka och det är tomt på lördagskvällar. Det finns också tre-fyra lämpliga sträckor landsväg i Enköping med rätt förutsättningar.
Enk crew samarbetar med grupper i andra städer och man åker på bilträffar hos varandra. De menar att de alltid tar ansvar för att det är lugna träffar utan alkohol och stök. Ofta ses de på någon stor parkering och det kan ibland samla uppåt ett par hundra bilar. Man vill lära känna nya vänner, visa upp sin bil och titta på andras. Och efteråt brukar det ofta vara några som vill racea.
En polis som stått på parkeringar många gånger genom åren och pratat med folk på bilträffar är Christoffer Ehrning.
– Jag förstår dem. De har ingenstans att vara. Men man får förklara att det inte funkar att dunka musik, kasta skräp och så vidare för då störs folk. För då ringer de till oss, så får vi åka dit och ge böter och så blir det dålig stämning. Om de istället själva såg till att hålla ordning, skulle det vara bra. Alla är inte stökiga men generellt upplevs det så.
– Vad gäller streetrace så är det sjukt farligt just när man håller till på motorväg eller allmänna vägar. Det är inte en lugn och trygg miljö. För det är stress och tankar på att snart kommer polisen.
Är det möjligt att göra det lagligt på landsväg?
– Från polisens sida resonerar vi att finns det tillstånd och det är ordentligt gjort, så det blir tryggt och säkert, är det inga konstigheter. Med oftast handlar det om att det inte finns tillstånd alls. Bekymret är att man har inte en trygg miljö eller en person som kan ta på sig ansvaret som arrangör. Vem tar på sig om en bil voltar och brinner, dödsolyckor eller kanske obesiktigade bilar som körs dit till racet med trailer?
Vilka möjligheter ser du för att streetrace ska fungera?
– Det hade varit bättre om de faktiskt hade en riktig vägsträcka där de har tillstånd. Där det sker under kontrollerade former med minimerade risker. Inhägnade områden är alltid bäst. Men det finns rallyn som körs på allmänna vägar som stängts av. Så det är inte omöjligt. Det är kommunen som tillsammans med Länsstyrelsen och polisen som beslutar. På landsbygden får man till exempel överväga om det går att spärra av en väg, men i så fall ska boende med lätthet ha en väg att köra runt om de behöver.