1 procent till konst – 4,5 miljoner i det nya gymnasiet

En gigantisk roterande lampa ska visa vägen och markera ingången till nya Westerlundska gymnasiet, enligt konstnärens idé.

Entrétorget till Westerlundska gymnasiet. I anslutning till ingången ska en skulptur i form av en gigantisk lampa välkomna till skolan.

Entrétorget till Westerlundska gymnasiet. I anslutning till ingången ska en skulptur i form av en gigantisk lampa välkomna till skolan.

Foto: White Arkitekter

Enköping2022-05-27 12:00

Det är den danska konstnären Ann Lislegaard som ska göra konsten till det nya Westerlundska gymnasiet, som är under uppförande.

Precis som till all annan ny- och ombyggnation inom Enköpings kommun ska 1 procent av budgeten gå till konst i anslutning till byggnaden. För Westerlundska gymnasiets del innebär det att konsten får kosta 4,5 miljoner kronor.

Ann Lislegaard har presenterat en idé till konstverket "All Machines Are Dream Machines" för Enköpings kommun.

Idén är kortfattat en labyrint och drömmaskin, en lysande tio meter hög skulptur vid ingången till skolan. Konstnären har tänkt sig att skulpturen ska utformas till en gigantisk lampa på entrétorget. Skulpturen ska sakta rotera runt sin egen axel. Man ska också kunna gå in i den och titta igenom den.

Skulpturen ska ha ljus som tänds i skymningen, vintertid både under morgon och i skymning.

Med "All Machines Are Dream Machines" bygger Ann Lislegaard vidare på konstnären Brion Gysins "Dreammachine" från 1960. 

För närvarande pågår arbete med att titta på praktiska saker, som tillgänglighet. Dialog förs också med verksamheten innan konstnären kan ta fram ett slutgiltigt förslag till utformning och placering.

undefined
Carl Bergström förklarar hur enprocentsregeln tillämpas i Enköping.

Carl Bergström, tillförordnad enhetschef för kultur och konst på kommunens upplevelseförvaltning, redogör för processen över när enprocentsregeln tillämpas i Enköping.

I Enköping använder sig kommunen av upphandlade konstkonsulter som projektledare.

– Det är proffs på projektledning och offentlig konst, förklarar Carl Bergström.

Konstkonsulten tar fram förslag på konstnärer som i sin tur lämnar förslag på konstverk till byggnaden. Verksamheten och kommunens konstgrupp är inkopplade i urvalsprocessen innan slutligen en konstnär med ett förslag tas fram.

Anslaget till konsten är som nämnts 1 procent av budgeten. Konstkonsulten får använda högst 10 procent av anslaget till sitt arbeta och sina utgifter för att gå i hamn med projektet. Allt ska givetvis redovisas. Det går med andra ord inte att lyfta de 10 procenten i lön för ingenting.

– Det viktiga för att det ska bli bra är att konsten kommer in i ett tidigt skede i byggnadsprocessen, tycker Carl Bergström.

Hela konstanslaget på en procent ska täcka konstkonsultens arvode och kostnader, kostnader för markfundament och dylikt, materialkostnader, tillverkningskostnader och givetvis även arvode till konstnären.

undefined
Eva Marklunds konstverk "Och trädet öppnade sig" pryder grindarna till Korsängens förskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!