Gasflaskor exploderade – E18 fortfarande avstängd

E18 i Västerås är fortfarande avstängd efter onsdagens brand i en lastbil där flera gasbehållare i lasten exploderade. Prognosen är att den ska öppna klockan 09.00 på fredagen.

E18 genom Västerås är fortfarande avstängd efter onsdagens brand i en lastbil lastad med gasolbehållare.

E18 genom Västerås är fortfarande avstängd efter onsdagens brand i en lastbil lastad med gasolbehållare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enköping2021-11-17 20:38

En lastbil började brinna på E18 i höjd med Vallbymotet i Västerås på onsdagen vilket orsakade totalstopp i trafiken. Lasten, bestående av gasflaskor, började explodera.

– Nu smäller det utav bara helsicke. Det är ett 20-tal explosioner som redan har skett, sade polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin på onsdagen.

E18 stängdes av i båda riktningar mellan Västerås och Köping och man valde att låta lastbilen brinna ut, vilket kan ta lång tid enligt polisen. Det bildades kilometerlånga bilköer åt båda håll vid olycksplatsen och trafiken fick ledas om.

Hur lastbilen börjat brinna är ännu inte klarlagt. Enligt TT misstänks branden ha startat på grund av en däckexplosion, som spred sig till lastbilens släp. Värmen från branden gjorde att gasflaskor exploderade.

Enligt polisens uppgifter ska ingen ha skadats i samband med olyckan. 

Prognos för när vägen åter kan öppna är 09.00 på fredagen, enligt Trafikverket. Polisen har gjort en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet genom brand kopplat till olyckan. Man har hållit förhör men på grund av branden inte kunnat göra några fler utredningsåtgärder.

Under torsdagsmorgonen säger räddningsledaren Fredrik Eriksson till P4 Västmanland att saneringsarbetet kommer att ta längre tid än man först hade trott. Gasflaskor ligger på E18 och längs med terrängen.

– Bedömningen från företaget som levererar de här gasflaskorna är att, i och med att de kan ha blivit skadade och att de är brandpåverkade, finns det viss risk för att de spricker när man tar hand om dem. Därför behöver man kika på hur man tar hand om dem, säger Fredrik Eriksson.

Johan Gagnert, inre befäl på räddningstjänsten, ger samma bild till TT.

– Så länge de ligger orörda finns det ingen risk, men om man börjar röra i det här finns det enligt experter risk att de exploderar.

Vid 11.30-tiden meddelar polisen att flytten av gastuberna i lastbilen kommer att ta cirka fem timmar. Arbetet har dock inte kunnat påbörjas ännu eftersom räddningstjänsten bedömer att det ännu inte är säkert att göra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!