För två år sedan stängde kommunen av vattnet till Enköpings brukshundsklubbs anläggning i Skälby. Efter år av förhandlingar med kommunen om hur kostnader för reparationer av vattenbrunn och -ledning ska lösas, tröttnade klubbstyrelsen och krävde i mars i år via advokat drygt 40 000 kronor i ersättning för klubbens kostnader för de bajamajor de tvingats hyra in.
Kommunens svar från säkerhetsstrategen Per Skog var att man inte ansvarar för hur klubben ordnar vatten och avlopp under tiden vattnet är avstängt. Han hänvisar till att kommunens beräknade kostnad för ny mätarbrunn och ledning uppskattats till 150 000 kronor och att klubben erbjudits ett arrendeavtal där summan betalas av på 15 år.
– Klubben har inga stora ekonomiska resurser och styrelsen arbetar ideellt. Klubbstugan byggdes 1989 och en anledning till att vi inte kommit vidare med vattenfrågan, förutom ekonomin, är byten av ledamöter. Jag är ny ordförande sedan årsmötet i februari. Vi är också oklara över hur beloppet beräknats. Ska klubben tvingas betala ledningar utanför vår arrendetomtgräns är en sådan fråga, säger Svante Friberg.
Vattenledningen till brukshundsklubben går via en vattenmätarbrunn vid Skälby från en överföringsledning som förser Enköping med dricksvatten, via mark som Enköpings ridklubb arrenderar av kommunen och till den mark som brukshundsklubben arrenderar. Redan 2015 fann kommunens va-avdelning vid en inventering av mätarbrunnen att den inte kunde godkännas. Senare upptäcktes läckor på ventilen i brunnen och på ledningen, och vattnet stängdes av.
– Det här var 2018, och vi har burit vatten i dunkar till köket och haft bajamajor vid klubbstugan sedan dess. Klubben har mer än 300 medlemmar men vår största intäktskälla har varit kurser och tävlingar. Vi har också ansvar för utbildning av hundar till försvaret. Under pandemin kan vi inte genomföra vare sig det ena eller det andra eftersom vi inte har vatten. Vi vill naturligtvis att området ska vara bekvämt och säkert för alla deltagare och besökare, säger Svante Friberg.
Svante Friberg understryker att man beslutade ta hjälp av advokat för att ett juridiskt hållbart och säkert avtal ska komma på plats:
– Vi vill naturligtvis komma överens med kommunen och få ett nytt arrendeavtal där vatten ingår och vara säkra på att allt går rätt till, säger Svante Friberg.