En man på ett äldreboende fotograferades halvklädd och fick av någon som inte var i bild upprepade och pockande frågor bland annat om vad han tyckte om tjejer.
En kvinna på ett äldreboende filmades i situationer som framställde hennes hälsotillstånd på ett mycket kränkande sätt.
Båda filmerna spreds i sociala medier. Det första fallet rubriceras som olaga förföljelse, det andra som olaga integritetsintrång.
– Enbart att filma personer som befinner sig i utsatta positioner är oerhört kränkande. Att lägga ut filmerna på nätet gör det mångdubbelt värre, men också straffbart, säger Jonas Rickeborn, Enköpingspolisen.
Lagen om olaga integritetsintrång kom i januari 2018, och kom till bland annat för att kunna döma personer för hämndporr. Men den gäller också spridning på nätet av andra typer av kränkande eller känsliga uppgifter om det sker utan personernas medgivande.
Det gäller också filmande av olyckor där bilder kan vara kränkande för de inblandade, och straffbart om filmen läggs ut på nätet. För en tid sedan blev en man i 30-årsåldern påkommen då han filmade en dödsolycka väster om Enköping och lade ut filmen på Snapchat. 22 personer hade sett filmen då en polispatrull på olycksplatsen grep in och stoppade det hela. Mannen är misstänkt för olaga integritetsintrång.
Straffet kan bli fängelse i högst två år, i grova fall upp till fyra år. Några domar har hunnit avkunnas i Sverige. En man som i hämndsyfte laddade upp en sexfilm med honom själv och ex-partnern till en porrsajt dömdes till nio månaders fängelse och skadestånd för grovt olaga integritetsintrång. Ett fall där en ung person fotograferats svårt berusad och bilden därefter lagts ut på Instagram slutade med att Högsta domstolen fastställde straffet för den som spred bilden till 40 dagsböter och skadestånd till den drabbade.
– Lagstiftningen är relativt ny, vilket kan förklara att vi i vårt polisområde haft mindre än en handfull anmälningar. Tyvärr tror jag att det finns ett mörkertal och också kanske en obenägenhet att anmäla, säger Jonas Rickeborn.
– Men jag tror att den här typen av brott blir vanligare, och därför är det är viktigt att alla tänker sig för innan filmer och bilder, egna eller andras läggs ut och delas på nätet, säger Jonas Rickeborn.
Bra information och råd om datasäkerhet och dataintegritet finns bland annat på internetkunskap.se och också på nathatshjalpen.se.