Fyrdubbelt fler i vården sjuka av jobbet

Under fjolåret ökade antalet arbetssjukdomar lavinartat. Kvinnor drabbades hårdare än män och värst drabbades vård- och omsorgssektorn. Både Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett såg en dramatisk ökning i pandemins spår.

"I stressen har man en konstant oro för att göra fel så att det skadar en människa", säger huvudskyddsombudet Anna Åström på Akademiska sjukhuset.

"I stressen har man en konstant oro för att göra fel så att det skadar en människa", säger huvudskyddsombudet Anna Åström på Akademiska sjukhuset.

Foto: Bilbo Göransson

Enköping2021-04-17 12:00

– Vi har jobbat extra övertid och man har mindre personal än vanligt på avdelningarna trots att patienterna är lika många som vanligt. I stressen har man en konstant oro för att göra fel så att det skadar en människa, säger Anna Åström, specialistsjuksköterska inom anestesi på Akademiska sjukhuset.

Hon är också huvudskyddsombud för vårdförbundet. Vårdpersonalen anmälde fler arbetssjukdomar än någonsin under fjolåret och den största ökningen inträffade inom den kvinnodominerade vårdsektorn. Arbetssjukdomar är ett samlingsnamn för flera arbetsskador som innefattar allt från stress till smitta. Och vården har fått rejäla doser av båda de kategorierna under året som gått.

undefined
"I stressen har man en konstant oro för att göra fel så att det skadar en människa", säger huvudskyddsombudet Anna Åström på Akademiska sjukhuset.

Försäkringskassan fick nationellt ta emot nästan 20 000 anmälningar om arbetssjukdomar under fjolåret. Det var en ökning med 86 procent – den största ökningen någonsin. Men sviterna är inte jämnt fördelade mellan vare sig kön eller branscher.

För männen ökade arbetssjukdomarna med 28 procent, medan det för kvinnor innebar över en fördubbling. Kvinnorna rapporterade nämligen 119 procent fler arbetssjukdomar än året före.

Inom vård och omsorg rapporterades en ökning med 308 procent – alltså en fyrdubbling av antalet arbetssjukdomar under 2020 jämfört med året innan.

Nu inför Arbetsmiljöverket tillsynsinsats som riktar in sig på bland annat vård och skola, men även stora byggarbetsplatser, där det riskerar att spridas covid-19. Satsningen gäller i hela landet. I stort sett alla arbetsgivare behöver arbeta förebyggande mot smittrisker, menar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

– Vi fokuserar vår riktade tillsyn på branscher där det sker många mänskliga kontakter, där det är svårt att hålla rekommenderat avstånd till varandra och där hemarbete inte är möjligt, säger hon.

undefined
Anna Wadenhov är HR-direktör på Akademiska sjukhuset. Många medarbetare har under det senaste året arbetat under personlig och yrkesmässig hård press, menar hon.

På Akademiska sjukhuset har antalet anmälningar om smitta på jobbet nästan fyrdubblats på ett år. Under 2019 rapporterades 60 anmälningar jämfört med 231 i fjol. Anna Wadenhov är HR-direktör på Akademiska sjukhuset och berättar att stressen är en stor faktor.

– På grund av pandemin har vården ökad belastning. Sjukhusets medarbetare gör en fantastisk insats för att klara sjukhusets vårdåtagande. Många medarbetare har under det senaste året arbetat under personlig och yrkesmässig hård press, säger hon.

På lasarettet i Enköping är ökningen ännu mer dramatisk – men från en låg nivå. Där drabbades 51 av smitta, enligt Regionens statistik under förra året jämfört med endast två (2) året innan - en ökning med över 2500 procent. Ökningen är kopplad till pandemin, berättar sjukhusdirektören Johanna Woltjer på lasarettet.

– Det går relativt sällan att med säkerhet säga om medarbetaren smittades på arbetet eller utanför och under en pandemi är tyvärr sjukvårdspersonalen en särskild utsatt grupp, säger Johanna Woltjer.

Ökningen beror på att personalen varit extra noggrann med att rapportera smitta, säger hon.

– Personal som har blivit smittad med covid och där det råder minsta möjliga osäkerhet på var man fått smittan, ska anmäla det som en avvikelse. Det är centralt för lasarettet att vidta åtgärder för att smitta inte ska spridas bland såväl medarbetare som patienter, berättar Johanna Woltjer. 

Arbetssjukdom

Arbetssjukdomar är ett samlingsnamn för flera arbetsskador, som innefattar allt från stress till smitta. 

Arbetsjukdomar kan orsakas av exempelvis tungt och ensidigt arbete, av buller, av kemiska ämnen eller av smittsamma sjukdomar i ett riskyrke.

Under fjolåret fick Försäkringskassan nationellt ta emot nästan 20 000 anmälningar om arbetssjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!