Bahman Darkahi, överläkare och kirurg på Lasarettet i Enköping, är förtroendevald inom facket Läkarföreningen och bekymrad över hur det inträffade kunde påverka verksamheten.
– Sjukdomen slog till i en grupp narkosläkare, som utgör ryggraden i ett litet sjukhus som Lasarettet i Enköping, säger Bahman Darkahi.
Han berättar att fyra av lasarettets sex narkosläkare var sjuka samtidigt i slutet av förra veckan, vilket EP nyligen rapporterade om.
– Då blev verksamheten påverkad och stressmomenten kom. Tur att i varje fall ett par var friska och kunde hålla fanan högt, säger Bahman Darkahi.
För att klara verksamheten fick lasarettet vända sig till privat vårdgivare och ta in en narkosläkare. En frisk narkosläkare, som har gått i pension, kalllades också in.
– Ingen patient kom till skada. Man fick skjuta fram vissa ingrepp, men kunde utföra 70 procent av det som skulle ha gjorts, berättar Bahman Darkahi.
Läkarföreningen har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket för att få utrett vilken risk som narkosläkarna har utsatts för.
Bahman Darkahi säger att man från fackets håll vill få klarhet i hur det kunde komma sig att fyra av sex narkosläkare kunde bli sjuka samtidigt.
– Narkosläkarna är en utsatt grupp för sjukdomen. Det har man sett internationellt. De är nära patienternas andningsvägar i sitt arbete.
– Var det något som kunde ha gjorts annorlunda på arbetsplatsen eller var det bara livets ironi att fyra samtidigt blev sjuka? På grund av att många i en grupp insjuknande ska saken utredas, tycker Bahman Darkahi.
Tre av de fyra som insjuknade är fortfarande borta från arbetet. En är tillbaka i tjänst efter ett negativt virustest. Under onsdagen var det full styrka med narkosläkare på lasarettet, även om tre ordinarie fortfarande är sjukskrivna.
– Ingen har kommit till skada, utom den här läkargruppens medlemmar som har blivit sjuka, säger Bahman Darkahi.
Verksamhetschef Åsa Eriksson Nordesjö för anopima (anestesi-, operation och intermediärvård) har sagt till Aftonbladet att det troligen handlar om samhällssmitta som har tagit sig in på arbetsplatsen via sociala sammanhang, exempelvis i fikarum eller på möten. Smittspårning har skett för all personal och alla patienter som har varit i kontakt med bekräftat positiva fall av coronasmitta, enligt verksamhetschefens uppgifter till Aftonbladet.