Frost och regn bromsade vårsådden

Vårbruket kom igång sent i år och nu styr regnet sådden av vårgrödorna.

På måndagen stod harvning på schemat för bröderna Bernt och Inge Andersson vid Sörgården i Långtora. ”Vårbruket är lite sent i år, förra året var det färdigsått i april” konstaterar de.

På måndagen stod harvning på schemat för bröderna Bernt och Inge Andersson vid Sörgården i Långtora. ”Vårbruket är lite sent i år, förra året var det färdigsått i april” konstaterar de.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2021-05-06 06:00

En kylig vår har gjort att vårbruket kommit igång sent på många håll i trakten även om maj räknas som den stora vårbruksmånaden. Men variationerna är stora och väder och jordar styr när grödan ska ner i backen.

– Kring Mälaren är många redan klara med sådden men norröver så varierar det, säger Niclas Sjöholm, växtodlingsrådgivare på Lantmännens Växtråd.

Det utlovade regnet under veckan gjorde att många körde hårt för att bli klara före regnet medan andra valt att avvakta med sådden tills efter nederbörden.

– Det beror lite på vilken typ av jordar man har, de styva lerorna har inte torkat upp och där avvaktar man med sådden, säger Niclas Sjöholm.

Höstgrödorna ser enligt Niclas Sjöholm fina ut över hela bygden.

– Odlarna gjorde en imponerande insats i höstas med både höstvete och höstoljeväxter. Det var torrt och oljeväxterna låg torra i jorden i en månad efter sådden men grodde i början av september och det ser ganska bra ut.

Västerut, mot Närke, har man däremot haft stora problem med utvintring, där höstsådda gröda tagit skada av kylan då marken inte varit snötäckt.

På Sörgården i Långtora förbereder sig bröderna Bernt och Inge Andersson för att ge sig ut med harven på måndagseftermiddagen. Det är 20 hektar som de planerar att hinna harva innan regnet kommer.

De konstaterar att vårbruket är sent i år, det har varit frost på nätterna och nu väntar regn i veckan.

– Vi väntar med sådden till efter regnet, troligen sår vi i nästa vecka, säger Bernt.

Att vårbruket är sent oroar dem inte speciellt, ”det löser sig”, och nästa vecka utlovas värme och torrare väder.

– Det är svårt att planera, det är lite tur också - som att ta loppor, ler Bernt.

– Förra året var det färdigsått redan i april, säger Inge.

Bernt minns tillbaka. År 1955 hade de inte sått något alls före den 26 maj och sen blev det en riktig torrsommar.

– Säden brådmognade, det var nog ett sämre år än torkåret 2018, säger han.

På gården finns 120 hektar åker och ungefär hälften är höstsådd vilket är mer än de brukar ha. En tidig skörd och torr och fin höst gjorde att höstsådden blev stor.

– Höstvetet hoppas vi på, det ser bra ut men det blev en del utvintringsskador, säger Bernt.

Vårsådden består bland annat av korn och vårraps. Omkring en vecka tar arbeten med sådden, lite beroende på vädret.

– Sen är det full fart hela maj, höstvetet ska sprutas sen vårsådden och det ska på extra gödning. Det finns att göra hela tiden, säger Bernt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!