I måndags anlände rektor, psykolog och sju lärare från den franska skolan Collége Victor Hugo i staden Besançon till Enköping och S:t Iliansskolan. De båda skolorna samarbetar i ett gemensamt EU-projekt om undervisningen av nyanlända.
I november var en delegation från Enköping på besök hos den franska skolan och nu är det dags för fransoserna och fransyskorna att återgälda det besöket. Poängen är att se och jämföra arbetsmetoderna i undervisningen, för att kunna se, lära och utveckla undervisningen. Det finns givetvis skillnader.
– I Sverige jobbar lärare mer tillsammans i arbetslag. I Frankrike är man mer individuell som lärare, berättar Henrik Wikehult, rektor för S:t Iliansskolan.
En annan skillnad som han har sett är att lärarna på de franska lektionerna resonerar och diskuterar med eleverna om ämnet. I språk läggs stor tonvikt vid uttal i Frankrike.
Jean-Jacques Fito, rektor för Collége Victor Hugo, konstaterar att han och kollegan Wikehult har olika överblick över lärarna. Enligt rektor Fitos har han svårare att få kontakt med sina lärare eftersom han inte alltid vet var de befinner sig.
– Det är stor skillnad. I Sverige är lärarnas arbetstid förlagd till skolan. I Frankrike har lärarna 18-20 timmar i veckan i skolan, men resten av tiden får lärarna själva bestämma var de ska arbeta, säger Jean-Jacques Fito.
Johane Bouthiaux undervisar nyanlända i engelska på den franska skolan. Maryline Chenu ansvarar för förberedelseklass och undervisar i franska.
– Vi har redan sett så stora skillnader, säger Johane Bouthiaux som bland annat pekar på att det vore uteslutet att inte ha en inhägnad skola i Frankrike.
Om en elev tar sig ut och exempelvis blir påkörd av en bil har rektorn ett stort ansvar i Frankrike. De talar till och med om att rektorn skulle kunna hamna i fängelse i ett sådant fall.
Frågan de franska besökarna ställer till svenskarna är om inte eleverna rymmer när skolans dörrar står öppna och murar eller stängsel inte omgärdar skolgården.
Lärarna tar intryck av varandra. Christian Muradyan, som är franskalärare på S:t Ilian och tillsammans med Johane Bouthiaux ursprunglig initiativtagare till projektet, berättar att han kommer att fokusera mer på uttalet i sin undervisning efter att ha sett arbetssättet i Besançon.
Tanken är också att i framtiden få med eleverna i utbytet mellan länderna.