Gamla simhallens öde ska utredas vidare

Vad ska hända med gamla simhallen? Frågan är fortfarande obesvarad sedan politikerna i tekniska nämnden beslutat att den ska utredas lite till.

Ännu finns inget beslut om vad som ska göras med den gamla simhallen, som är en del av idrottshuset.

Ännu finns inget beslut om vad som ska göras med den gamla simhallen, som är en del av idrottshuset.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-03-27 05:00
undefined
Ännu finns inget beslut om vad som ska göras med den gamla simhallen, som är en del av idrottshuset.

Politikerna hade frågan uppe och förslaget från Enköpings kommuns samhällsbyggnadsförvaltningen var rivning. 

Nämnden var dock inte redo för ett sådant beslut och valde istället att återremittera frågan, alltså skicka tillbaka den till förvaltningen för mer utredning.

– Det finns några saker vi vill få klarhet i först. Dels vill vi ha en sista koll med upplevelseförvaltningen, om de ser någon möjlig användning för fastigheten och dels vill vi veta lite mer om hur ytan ska användas när vi rivit, säger nämndens ordförande Krister Larsson (M).

Den sistnämnda punkten handlar exempelvis om hur väggarna ska konstrueras när innerväggar ska bli ytterväggar. Tanken är ju att riva endast den del av idrottshuset där den gamla simhallsdelen finns och bygga upp nya ytterväggar mot omklädningsdelen och bowlinghallen.

I Enköping finns sedan flera år diskussioner och önskemål från olika idrottsklubbar om en multihall för olika sporter. För ett år sedan föreslog exempelvis Enköpings HF gamla simhallens lokaler som placering för en sådan.

undefined
"Vi vill få klarhet i några saker innan vi tar beslut", säger Krister Larsson (M) ordförande i tekniska nämnden.

– Alla partier pratar om en multihall. Innan vi tar några beslut om simhallen vill vi veta lite mer om det, säger Krister Larsson.

Det är många år sedan som konstruktionen på simhallsdelen dömdes ut och bedömningen gjordes att det inte var lämpligt att renovera byggnaden för annat ändamål på grund av den instabila konstruktionen.

2019 undersökte företaget BTB på kommunens uppdrag anläggningen och kom med två tänkbara förslag till hur rivningen skulle kunna gå till. Det ena var att riva bassängerna helt, fylla upp marken och isolera upp nya ytterväggar mot omklädningsdelen och bowlinghallen.

Det andra förslaget var mer avancerat och innebar att man behåller limträstommen, fyller igen källaren och bassängerna, slår i nya pålar från marknivå och gjuter en ny betongplatta samt rustar upp klimatskalet. Detta förslag bedömdes dock som en ekonomisk risk, då det visar sig först under byggskedet vad som behöver göras. Eventuella besparingar för att behålla stommen skulle snabbt kunna ätas upp, menade konsulten.

Som anläggningen står idag kostar den drygt en miljon kronor om året i driftskostnader. En bedömning är att en rivning skulle kosta sex miljoner kronor. 

– Vi vill ha en totalbild innan vi tar något beslut, säger Krister Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!