Förskola får bakläxa – kylde inte ner maten tillräckligt snabbt

Gånsta förskola får bakläxa på nedkylningen av mat. Två gånger har livsmedelsinspektörer konstaterat att överbliven mat inte kylts ner så snabbt som den borde.

Mat som blir över på förskolor och skolor måste kylas ner snabbt om den ska kunna serveras en gång till. Inom sex timmar måste temperaturen ha kommit ner till åtta grader.

Mat som blir över på förskolor och skolor måste kylas ner snabbt om den ska kunna serveras en gång till. Inom sex timmar måste temperaturen ha kommit ner till åtta grader.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Enköping2024-12-30 05:00

Lagar och förordningar ställer höga krav på att tillagad mat ska kylas ner så snabbt som möjligt för att undvika tillväxt av sjukdomsframkallande mikroorganismer.

Tar det mer än sex timmar att kyla ner överbliven mat ska en riskbedömning göras av om maten fortfarande är säker att servera igen.

För att veta om nedkylningen gått tillräckligt snabbt måste temperaturen mätas varje gång.

I september konstaterade en livsmedelsinspektör att man i köket på Gånsta förskola inte kontrollerade temperaturen vid varje nedkylningstillfälle. I november gjordes en uppföljande kontroll som visade att problemet kvarstod.

Nu har förskolan fått ett föreläggande i syfte att se till så köket lever upp till lagkraven.

Jonas Österlund, biträdande kostchef och måltidsutvecklare i Enköpings kommun, säger att han de senaste dagarna innan helgerna jobbat med att detaljerat redovisa hur köket ska kontrollera nedkylningen och hur dokumentationen ska gå till.

– Vi har kanske inte gjort det hundraprocentigt by the book men nu har vi skapat nya rutiner. Jag är trygg med att vi har ett väl fungerande kök, säger han.

Efter det andra inspektionstillfället genomfördes en provmätning i det aktuella köket. Jonas Österlund säger att han då ville visa på en tacogratäng, en rätt som tar lång tid att kyla ner. Nedkylningen till åtta grader gick på sex timmar, men utan marginaler och inspektören var inte nöjd.

– Det var förstås klantigt av mig att välja det tjockaste blecket med tacogratäng. Oftast har ju bara små mängder mat som ska kylas, vanligtvis går all mat åt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!