Försäljning av Ena Energi utreds på nytt

Viljan att sälja kraftvärmeverket Ena Energi finns fortfarande hos Enköpings kommun, trots att fullmäktige röstade nej för knappt tre år sedan. En ny process med utredningar har startat.

För tre år sedan blev det tummen ner för en försäljning av det kommunala bolaget Ena Energi. Nu är frågan aktuell igen.

För tre år sedan blev det tummen ner för en försäljning av det kommunala bolaget Ena Energi. Nu är frågan aktuell igen.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-04-03 07:00

2017 och 2018 la kommunen 10,5 miljoner på att utreda om man skulle sälja eller behålla sitt bolag Ena Energi. Med bara en rösts övervikt sa dock kommunfullmäktige nej till det man hade trott skulle bli "kommunens största affär" - att låta bolaget Värmevärden köpa Ena Energi för 676 miljoner kronor.

Men ägaren Enköpings moderbolag (EMAB) har inte släppt försäljningstanken och nu ska den utredas igen.

– Det finns fortfarande en politisk enighet om att utveckla hamnområdet och då måste Ena Energi bort. Att man röstade nej 2018 berodde på att man inte var nöjd med Värmevärdens bud, säger Magnus Åsman, strategisk utredare på kommunledningskontoret.

Om marken i hamnområdet ska kunna frigöras till exempelvis bostadsbyggande finns det några alternativa lösningar; man bygger ett nytt kraftvärmeverk på annan plats, man säljer till någon annan som bygger ett nytt kraftvärmeverk på annan plats eller så gräver man ner en ledning från Västerås och köper värme och el av Mälarenergi.

Bland annat är det dessa olika alternativ som ska belysas i den kommande utredningen. Men även aspekter som krisberedskap, miljöfrågor, kommunens utvecklingsförmåga inom stadsbyggnad och social hållbarhet ska utredas och vägas emot ekonomiska faktorer för de olika alternativen. 

Frågan har ju nyligen utretts för drygt 10 miljoner - räcker inte de utredningarna?

– Nej, då lades mest kraft på att utvärdera olika kandidater och deras ekonomi. Vi kommer att kunna använda delar av de utredningarna men vi måste också bredda beslutsunderlaget. Nu tar vi fram en sånt underlag att vi ser att det finns tillräcklig politisk bas för att kunna gå vidare med en försäljning, säger Magnus Åsman.

Utredningen ska alltså ligga till grund för ett kommande beslut huruvida man ska gå vidare med en försäljning av delar eller hela kraftvärmeverket. 

Kommunen står ju inför stora investeringar - hur mycket lockar pengarna i en sån här affär?

– Det är klart att det blir väldigt mycket pengar in om man säljer, samtidigt som det inte är nån hemlighet att vi står inför många investeringar. Men pengarna är bara en faktor av många. Det viktiga är att vi belyser alla aspekter för politikerna, innan de ska ta beslut, säger Magnus Åsman.

Det blir först efter valet som ett beslut kan tas, utredningen ska vara klar först hösten 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!