Mardrömmen för Drömparken kunde undvikas

På ytan är Drömparken i Enköping en blomstrande turistattraktion. Men under ytan döljer sig mörkare företeelser.

”Det man är orolig för är om föroreningarna rör sig. Eller att de ångar upp ur marken, det kan ge problem när man bygger hus då ångan kan ta sig in i byggnaderna” säger Cecilia Eliasson, miljöinspektör vid Enköpings kommun.

”Det man är orolig för är om föroreningarna rör sig. Eller att de ångar upp ur marken, det kan ge problem när man bygger hus då ångan kan ta sig in i byggnaderna” säger Cecilia Eliasson, miljöinspektör vid Enköpings kommun.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-03-05 12:00

Gamla hamnstationen i Enköping är ett exempel på MIFO-objekt (Metod för inventering av förorenade områden) i riskklass 1 där omfattande undersökningar gjorts av föroreningar i marken.

Här vid Drömparken och Enköpingsån har det tidigare funnits ett industriområde med båtvarv, snickerifabrik, skrot, verkstad och omlastningsstation för olja/oljedepå. Flera järnvägsspår gick genom området.

Hamnstationen var en av flera platser som undersöktes när föroreningar av lösningsmedel upptäcktes i Munksundskällan i början av 2000-talet. Senare kunde man fastställa att utsläppet kom från kemtvätten på Östra ringgatan.

Undersökningarna av marken kring hamnstationen har dock fortsatt då man behövt utreda hur stora föroreningarna är i området.

– Det man är orolig för är om föroreningarna rör sig. Eller att de ångar upp ur marken, det kan ge problem när man bygger hus då ångan kan ta sig in i byggnaderna, säger Cecilia Eliasson, miljöinspektör vid Enköpings kommun.

Med hjälp av bidragspengar från Naturvårdsverket har flera undersökningar gjorts av mark och vatten i området. Sedan 2012 har kommunen fått bidrag på omkring 650 000 kronor för undersökningarna och själv lagt ut cirka 61 000 kronor.

Det man främst hittat är oljeföroreningar i anslutning till en före detta oljedepå. Risken att de sprids till Enköpingsån bedöms dock som liten.

Det gör att riskklassningen för området kan ändras.

– Vi siktar på riskklass 3 då föroreningen ligger still, säger Cecilia Eliasson.

Vilket kanske är tur för parkstadens juvel - Drömparken - som annars hade legat risigt till. Sanering av föroreningar görs nämligen bland annat genom schaktning av jordmassor.

– Så det är ju skönt att Drömparken får fortsätta att se ut som den gör, konstaterar Cecilia Eliasson.

Det finns en hel del föroreningar från gamla verksamheter i Enköping. De största problemen är kopplingen till exploatering av fastigheter. Vid Ena energi finns mycket föroreningar att ta rätt på när värmeverket flyttas, och där bostäder och en Ica-butik byggs på nedre Lillsidan har omfattande schaktsaneringar gjorts efter en bilverkstad och biltvätt. Sanering har även gjorts vid bygget av nya gymnasiet och på Möbelhustomten.

– Men det är kemtvätten som är i fokus nu. Det är spännande för där kommer det göras en termisk sanering och det ser man inte å ofta, marken värms upp och föroreningen ångas upp och renas bort, säger Cecilia Eliasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!