Det framgår av konsultrapporten från den första, översiktliga markundersökningen som nyligen gjorts.
Det handlar om fastigheten som hotellföretaget Vi Invest nu fått en tvåårig option på att ensam förhandla med Enköpings kommun om bostadsbyggande. Fastigheten ligger intill Cykelhörnan och har adress Kungsgatan (inte Stockhomsvägen som EP felaktigt skrivit tidigare). När det stod klart att bolaget inte kunde få bygga elva våningar i stattgropen, för att få plats även med bostäder erbjöd kommunen denna fastighet till lägenheterna.
I tisdags, dagen innan plan- och exploateringsutskottet skulle ta besluten, kom besked att markföroreningar hittats på tomten och att dessa måste saneras innan kommunen kan sälja den.
Vissa politiker var frågande till att informationen dykt upp i sista stund men mark- och exploateringschefen Anna Ahrling håller inte med.
– Vi ser det som att det dök upp tidigt. Den här tomten har ju inte varit med i diskussionen tidigare, markanvisningsavtalet är starten på detta projekt, säger hon.
Inför en fastighetsförsäljning gör kommunen alltid en undersökning av marken, men det brukar aldrig ske så här tidigt, förklarar hon.
– Det ska ju inte byggas här ännu men vi ville inte att något ska dyka upp i elfte timmen, säger hon.
Undersökningen som gjordes av företaget Rejlers i början av september är en första provtagning.
Jordprover från fem olika provtagningspunkter visar att här finns föroreningar av bland annat metaller (exempelvis arsenik, kvicksilver, zink, bly) och PAH (polycykliska aromatiska kolväten, en grupp av flera hundra föreningar som bildas när organiska material hettas upp eller förbränns ofullständigt).
Omfattningen av föroreningarna varierar mellan punkterna och det påpekas i rapporten att det kan finnas mer som inte upptäckts eftersom man bara tagit stickprover. Slutsatsen är dock att en fördjupad undersökning måste göras för att få ett bättre underlag.
Utifrån de föroreningar som Rejlers hittat menar företaget att det inte kan uteslutas att det finns en risk för människors hälsa eller miljön. Man skriver också i rapporten att nödvändiga efterbehandlingsåtgärder måste till om fastigheten ska exploateras med nybyggnation av bostäder.
Var föroreningarna kommer ifrån har inte kunnat fastslås. De senaste 30 åren har fastigheten varit obebyggd och ingen miljöfarlig
verksamhet ska ha bedrivits där. Fram till 80-talet stod här två hus, längs med den nuvarande parkeringen och två gårdshus mitt på tomten.
Enligt Upplandsmuseets arkeologiska undersökning från 2017 finns inga tecken på tidigare verksamhet såsom odling eller hantverksaktivitet, som skulle kunnat ligga bakom föroreningarna. Att stora delar av tomten uppfattades som i det närmaste helt utschaktade, menar Rejlers, kan innebära att förorenade fyllningsmassor är ditlagda. Varifrån dessa ska ha kommit är inte heller klarlagt men i närområdet har det tidigare bedrivits olika förorenande verksamheter.
På länsstyrelsen karta över förorenade områden finns flera potentiella verksamheter. Exempelvis fanns tidigare en bilverkstad, åkeri och gummiproduktion på motsatta sidan Kungsgatan. Söder om fastigheten har det funnits verksamheter med elektrolytisk ytbehandling av metaller, kemtvätt samt verkstadsindustri som använt lösningsmedel. På östra sidan om fastigheten har det funnits en bensinstation och norr om den en plantskola.