Undersökningar av sediment i sjöar, vattendrag och hav görs på uppdrag av regeringen.
Projektet ska öka möjligheterna att identifiera källorna till föroreningar och vilka förorenade sediment som utgör de största riskerna för hälsa och miljö.
Undersökningar av sediment har gjorts på ett 80-tal platser i landet och visar att många områden är förorenade av miljögifter.
I Uppsala län har man fått provresultat från fjärdarna vid Skutskär och Östhammar vilket bland annat visar på förekomster av miljögifter som TBT (finns i båtbottenfärg), PFAS och DDT.
– Resultatet stämmer med det vi redan vet, det finns miljöfarliga verksamheter och förorenade områden i de områdena, säger Gudrun Robinson, handläggare vid länsstyrelsen i Uppsala.
Proverna tas i sedimentlagren i bottnarna, det är historiska föroreningar som undersöks, inga ytvattenprover tas.
Senare kommer sedimentprover att tas även i vattendrag och sjöar och där har länsstyrelsen föreslagit provtagning i Fyrisån, Ekoln i norra delen av Mälaren, Untrafjärden (Tierp) och i Dannemorasjön.
– Resultatet av provtagningarna ökar kunskaperna i hur man ska hantera förorenade sediment och hur man sätter in effektivare åtgärder. Bland annat har åtgärdsmetoder testats och en vägledning tas fram över hur man arbetar med åtgärder av förorenade områden, säger handläggare Annika Johansson.
– Det ger också ett bra underlag för statusklassning av vattenförekomster och uppgifterna kan användas vid tillstånd och prövningar, säger Gudrun Robinson.