Under 2019 installerades nästan 19 000 nya solcellsanläggningar i landet, en ökning med 72 procent jämfört med året före.
Även i Uppsala län ökar antalet anläggningar. Mängden installerad solel var vid årsskiftet 36 MW i länet, en ökning med 62 procent.
Enköping ligger bra till bland länets kommuner, här har antalet anläggningar fördubblats, från 158 år till 339 det senaste året.
– Det är en fördubbling både sett till antalet anläggningar och installerad effekt. Effekten ökade samma period från 2,85 MW till 5,43, en ökning med 91 procent, säger Martin Holgersson vid Energikontoret i Mälardalen.
En solcellsanläggning på 7 kW på en villa kan producera omkring 7 000 kilowattimmar per år. Den installerade effekten i Enköping på 5,43 MW motsvarar då ungefär 771 villaanläggningar. Många anläggningar är dock större, exempelvis hos lantbruksföretagen där de kan ligga på 200 kW.
Om 20 år, år 2040, ska elproduktionen vara 100 procent förnybar enligt Sveriges energi- och klimatmål.
– För att vi ska nå klimatmålen är det viktigt att utbyggnaden av solceller fortsätter att öka, säger Martin Holgersson.
Idag står solenergin för en liten del av den förnybara energin som till största del kommer från vatten, vind och bioenergi.
Statligt stöd ges till 20 procent av investeringskostnaden för solceller. Hur stödet kommer att se ut i framtiden är oklart. Antalet ansökningar är dock stort.
– Regeringen lade fram ett förslag i förra veckan om 200 miljoner i stödpengar under de kommande två åren för att alla ansökningar ska kunna behandlas, säger Martin Holgersson.
En av solcellsanläggningarna i Enköping sitter på familjen Pihls villa på Munksundet.
– Jag kopplade in den i september och är jättenöjd, den fungerar bra, säger Per Pihl.
Familjen har ett spa-bad på verandan och även en hybridbil som laddas med el, det var därför de satsade på solel.
– Spa-badet kostar omkring 700 kronor i månaden i el, det var anledningen till att vi installerade solpanelen, säger Per.
Hur ekonomisk anläggningen är kan han inte svara på då den varit i drift kort tid. Kostnaden för anläggningen var 123 000 före rot-avdrag. Om de kan få något energibidrag för anläggningen är ännu oklart, det beror på hur mycket statligt stöd som finns kvar.
– Det är sagt att man tjänar in anläggningen på tio år, men det är svårt att räkna ut. Vi får se efter nästa års deklaration, säger Per som nu även ska sätta solceller på husbilen så de får tillgång till el vart de än åker.