Förbättrad kommunikation ger färre incidenter inom LSS

Arbetet med rätten att förstå och att bli förstådd står i fokus inom LSS-verksamheten i Enköping.

”Att vi höjer ribban i rätten till kommunikation känns jättebra”, säger Emma Rosén, resultatenhetschef vid Omnia daglig verksamhet. Eva N Johansson arbetar som stödassistent och är med och utvecklar de nya koncept man arbetar efter.

”Att vi höjer ribban i rätten till kommunikation känns jättebra”, säger Emma Rosén, resultatenhetschef vid Omnia daglig verksamhet. Eva N Johansson arbetar som stödassistent och är med och utvecklar de nya koncept man arbetar efter.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-03-21 16:00

Alla brukare inom kommunens LSS-verksamhet ska kunna kommunicera med personalen och göra sig förstådda och även förstå personalen. Det är något man jobbat med under flera år inom omsorgen i Enköping.

I den senaste brukarundersökningen, som gjordes bland vuxna med funktionsnedsättning, fick just frågor om kommunikation bra betyg. Högre än för landet i snitt inom daglig verksamhet.

– Fungerande kommunikation är oerhört viktigt och en mänsklig rättighet. Begränsad kommunikation kan leda till otrygghet och en utåtagerande problematik hos brukarna, säger Emma Rosén, resultatenhetschef vid Omnia daglig verksamhet vid Enköpings kommun.

Ett nytt koncept i brukarundersökningen är att oberoende frågeassistenter finns som stöd till brukarna när de svarar på frågorna.

– Tidigare kunde personal eller anhöriga hjälpa till men då kan man hamna i beroendeställning vilket riskerar att färga resultatet, säger Emma Rosén.

Eva N Johansson har varit frågeassistent vid undersökningen och hjälpt kunder att svara bland annat med hjälp av bildstöd.

– Jag upplevde att brukarna var väldigt positiva till att få besök av ny personal. Vi hade mejlat information med bild på personen som skulle komma, det ökar tryggheten och ger den kontroll många brukare behöver ha, säger Eva.

Sedan två år arbetar man med metodhandledare som ger stöd till personalen och deras arbetssätt, både inom daglig verksamhet, LSS-boende och socialpsykiatrin.

– Metodhandledaren stöder personalen att bemöta kunden på rätt sätt. Rätt stöd ger både kunden och medarbetaren bästa förutsättningar för en bra arbetsdag, säger Emma Rosén.

Rätt stöd och bemötande minskar utåtagerande problematik som är tuff för både kund och personal när den uppstår menar Emma Rosén.

– Man höjer ribban i jobbet på det här sättet, det visar att det är ett komplext arbete.

Sedan metodhandledare infördes har antalet avvikelserapporter med hot och våld i arbetet minskat och man upplever att engagemanget och arbetsglädjen bland personalen ökat.

– Det är lätt att hamna i slentrian, 'så här har vi alltid gjort'. Nu har man en möjlighet att prova andra sätt och att utvärdera dem, säger Eva N Johansson.

Ett pilotprojekt som pågar är även att stödpedagoger nyttja på ett nytt sätt inom verksamheten. Eva N Johansson är en av dem som nu har som uppgift att vara bollplank till övriga medarbetare, genomföra planer och utveckla aktiviteter inom daglig verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!