Kostsam hantering av dumpat avfall

Byggavfall har dumpats i Hjälstavikens naturreservat och en polisanmälan har gjorts av både länsstyrelsen och en privatperson.

Nedskräpningen i naturreservatet Hjälstaviken har polisanmälts av både länsstyrelsen och privatpersoner. Troligen får länsstyrelsen bekosta bortforslingen av skräpet som är tungt och otympligt.

Nedskräpningen i naturreservatet Hjälstaviken har polisanmälts av både länsstyrelsen och privatpersoner. Troligen får länsstyrelsen bekosta bortforslingen av skräpet som är tungt och otympligt.

Foto: Länsstyrelsen

Enköping2024-03-06 17:00

Någon gång mellan den 20 och 22 februari har en större mängd byggavfall tippats vid parkeringen på Parnassen i Hjälstaviken.

Det är stora betongklossar, tryckimpregnerat virke med spikar som sticker ut, trädgårdsavfall, sopsäckar och en del annat som lämnats i en hög vid sidan av parkeringen.

– Det är jättetråkigt att folk inte orkar åka till återvinningen med avfallet. Vi vet inte vad det här skräpet innehåller så vi väntar på återkoppling från polisen innan vi tar bort det, säger Linnea Olsson, förvaltare av skyddad natur på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

undefined
"Vi ska ta bort avfallet men vi vill först veta om polisen vill titta på det" säger Linnea Olsson, förvaltare av skyddad natur på länsstyrelsen i Uppsala län.

Att det tippas avfall i naturreservaten är inte vanligt men under hösten polisanmäldes flera nedskräpningar i andra naturreservat i länet.

– Det var bland annat slaktavfall, betat utsäde, trädgårdsavfall och förstörelse av en grillplats, säger Linné Olsson.

Om avfallet i Hjälstaviken innehåller miljöfarliga ämnen är ännu oklart, det får polisens utredning visa.

– Vi vet inte vad det är i avfallet, men vi har inte sett att det läcker något så det är inget vi misstänker, säger Linnéa Olsson.

Det blir troligen länsstyrelsen som får stå för kostnaderna för att transportera bort avfallet. Det fick man göra vid nedskräpningarna i höstas.

– Det svider då vi har fått jättelite pengar i år. Det är pengar som skulle gått till skötsel av naturreservatet, att bygga spänger och annat för friluftslivet, säger Linnéa Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!