– Vi ser det som en bra service till jägarna och ett sätt att lättare få ut mer viltkött på marknaden, idag är det få anläggningar som tar emot vilt, säger Oscar Wennberg som tillsammans med en kollega driver depån väster om Hummelsta.
Hanteringen av viltkött, speciellt vildsvin, omgärdas av strikta regler, krav på veterinärbesiktning och provtagning av köttet.
– Vår tanke är att underlätta hanteringen för jägarna, om köttet hanteras av en vilthanteringsanläggning blir det testat och hanterat på rätt sätt. Vildsvinen är ett problem för lantbruket och för villaägare men förhoppningsvis jagas det mer om avsättningen går lättare, säger Oscar Wennberg.
Viltdepån är ett lastbilssläp som byggts om till kylrum med incheckningssystem och slaktskenor i taket där jägarna själva kan hänga in viltet alla tider på dygnet. Depån samarbetar med företaget Tvärskogs vilt som hämtar viltet, styckar och paketerar och jägaren bestämmer själv om köttet ska säljas eller tas tillbaka.
– Vi startar med en testperiod, det är inte så mycket jakt nu men den ökar i oktober. Vi har varit i kontakt med älg- och kronskötselområden och informerat jaktlag runtom i Mälardalen, Enköping, Västerås och Sala. Det jagas exempelvis mycket kring Grönsöö och Ängsö, säger Oscar Wennberg.
Fungerar anläggningen bra är planen att utöka verksamheten med depåer på fler ställen, kring Uppsala, Norrtälje och Västerås.
Även i Fjärdhundra öppnar en vilthanteringsanläggning i höst, Viltmakeriet, vilket EP skrev om nyligen.