SVA i kampanj för att stoppa kvarkan

Antalet utbrott av den smittsamma sjukdomen kvarka har ökat bland hästar för första gången på flera år.

Kvarka är en allvarlig sjukdom som sprids via hästens kroppsvätskor, som snor. En tidig diagnos är viktig för att inte föra smittan vidare och smittade anläggningar ska isoleras. Sjukdomen är anmälningspliktig.

Kvarka är en allvarlig sjukdom som sprids via hästens kroppsvätskor, som snor. En tidig diagnos är viktig för att inte föra smittan vidare och smittade anläggningar ska isoleras. Sjukdomen är anmälningspliktig.

Foto: Jörgen Auer/ Arkiv

Enköping2023-04-30 17:00

Under förra året drabbades 66 hästanläggningar i landet av kvarka, året föret låg antalet på 57.

– Vi såg en nedgång under flera år men nu ökar kvarkan igen. Orsaken tror vi är att man reser mer med hästar och att vi har mer importer, säger Johanna Lindahl, epidemiolog vid Statens veterinärmedicinska anstall (SVA) i Uppsala.

Kvarka bland hästar sprids snabbt och anläggningar som drabbas måste stänga ner. Det kan exempelvis drabba ridskolor och travanläggningar hårt ekonomiskt. Bland annat har tävlingar vid Rommetravet tvingats flytta till andra travbanor under våren då smitta upptäckts där.

I Enköpingsområdet har inga fall av kvarka rapporterats de senaste två månaderna men tre fall är rapporterade de senaste två åren. Inte heller i Västerås eller Uppsala har några nya fall rapporterats däremot finns två nya fall i Sigtuna och ett i Eskilstuna. 

Symptomen på kvarka liknar förkylning men det är en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor och det förekommer dödsfall.

– Det är viktigt med en tidig diagnos så hästen och stallet kan isoleras. Kvarka smittar via kroppsvätskor, snor, och kan även finnas på kläder så människor kan föra det vidare mellan stall, säger Johanna Lindahl.

Det finns vaccin mot kvarka men hur långvarig effekt det har är oklart då vaccinet är relativt nytt i Sverige.

Mellan 1 och 7 maj samarbetar SVA med flera organisationer i en kampanj för att stoppa smittspridningen. Bland annat kommer tf statsveterinär Gittan Gröndahl att medverka i Equipodden den 3 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!