Fler ST-tjänster redan på plats

Från tio nya ST-tjänster för allmänläkare årligen i Region Uppsala till 28 tjänster 2016 och lika många i år. Det är en utveckling som många hoppas ska bestå.

Enköping2017-06-07 16:28

ST, specialisttjänstgöring, är fem års utbildning för att uppnå specialistkompetens som följer efter läkarexamen, fullgjord AT och läkarlegitimation. I Region Uppsala finns omkring 300 ST-tjänster på Akademiska sjukhuset, och mellan 80 och 90 ST-tjänster inom allmänmedicin.

Behovet av specialister inom allmänmedicin är stort inom primärvården, och att antalet ST-tjänster ökat är något som gläder Sune Larsson, forsknings- och utvecklingsdirektör vid Region Uppsala.

– Tidigare kunde vi anställa tio nya ST-läkare inom allmänmedicin årligen, men vi fick gehör för en rejäl ökning 2016. De kommande åren behövs omkring 20 nya ST-läkare varje år om vi ska klara att bemanna primärvården med allmänläkare och distriktsläkare, säger Sune Larsson.

Av regionens årsredovisningar från 2010 framgår tydligt att antalet distriktsläkaren minskar, delvis sannolikt som en följd av privatiseringar av primärvården, men också för att läkare går i pension eller lämnar länets primärvård av andra skäl.

Region Uppsala har i samband med att primärvård upphandlats och avtal skrivits sett till att det i avtalen ingår att också de privata utförarna ska medverka vid utbildning och forskning. Det är ST-avdelningen i regionen som tilldelar vårdcentraler ST-block. Våren 2017 fick fem offentliga och fem privata vårdcentraler ST-block sig tilldelade.

– ST-läkare anställs direkt av vårdcentralen, och vi har centrala medel som används för en del av lönekostnaden eftersom ST kombinerar arbete under handledning och utbildning, säger Sune Larsson.

Klinikerna på Akademiska anställer också sina ST-läkare direkt, men där tas kostnaden helt och hållet inom det egna anslaget. Det finns ännu några ST-tjänster på lasarettet i Enköping, men de kommer att avvecklas.

– Det är ett för litet sjukhus för egna ST-tjänster, men samarbetet med Akademiska kommer att utvecklas. Universitetssjukhusensvård blir alltmer högspecialiserad, men blivande kirurger behöver mängdträning av vanliga operationer, och allmänläkare möta patienter med vanliga åkommor. Samverkan mellan olika vårdgivare och sjukhus är därför oerhört viktig, säger Sune Larsson.

Att politiker från de flesta partier nu uttalat sitt stöd för mer resurser till AT- och ST-tjänster gör Sune Larsson hoppfull inför framtiden:

– Öronmärkta utbildningspengar gör naturligtvis arbete och planering lättare, säger Sune Larsson.

AT och ST

Elva terminer på universitetens läkarprogram leder till läkarexamen.

För att få svensk läkarlegitimation krävs godkänd AT, allmän tjänstgöring, under 18 - 24 månader, tid som fördelas mellan medicin-, kirurgi-, psykiatri- och allmänmedicin.

AT-läkare anställs vid Akademiskas AT-avdelning. Av de 30 tjänster som tillsätts i år går 18 till Akademiska och 12 till lasarettet i Enköping. Ett specialavtal med Finland ger också fyra AT-tjänster placerade på Åland. Ingångslönen för AT-läkare vid Akademiska är 31 500 kronor.

ST, specialisttjänstgöring, kan legitimerade läkare söka för att bli specialistläkare. ST pågår ungefär fem år och den enskilda kliniken/vårdcentralen anställer ST-läkaren. Vid Akademiska finns omkring 300 ST-tjänster fördelade på ett fyrtiotal specialiteter, och i primärvården 80-90 ST-tjänster för allmänläkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om