Arbetet med nätverkslag inom kommunen går nu in på sitt andra projektår av tre och projektet redovisades vid socialnämndens senaste sammanträde.
Nätverksmöten sker i en bredare samverkan mellan kommunens förvaltningar för att förbättra insatserna till kommuninvånarna. Socialförvaltningen, utbildningsförvaltningen och vård- och omsorg medverkar i projektet, tidigare ingick även vuxenpsykiatrin.
– Det är intressant att vi kan jobba över förvaltningsgränserna. För kommuninvånarna är det inte vem som de får hjälp av som är det viktiga utan att de får hjälp, säger Solweig Eklund (S) ordförande i socialnämnden.
Nätverksmöten är en mötesform där man vänder sig till exempelvis familjer eller enskilda personer som befinner sig i svåra livssituationer och behöver stöd från olika aktörer inom kommunen.
Genom att samla krafter i personens naturliga nätverk minskar ofta beroendet av professionellt stöd och situationen kan lösas med stöd av det egna nätverket.
– Jag tycker projektet har varit positivt hittills. Det handlar om att jobba ihop så man kommer in tidigt när det finns problem, så problemen inte växer. En förebyggande verksamhet, säger Solweig Eklund.
Under 2016 genomfördes 20 nätverksmöten, 2017 var antalet 39 och hittills i år har 22 möten hållits.
Nya nätverksledare har utbildats och under 2018 ska kunskaperna om metoden ökas inom nätverkslagen.
Genom att ge hjälp till självhjälp i ett tidigt skede kan även kommunens resursbehov och utgifter för exempelvis försörjningsstöd minska.
Tanken är att arbetsmetoden med nätverkslag ska implementeras i kommunens ordinarie arbetssätt.