Den första juni tog länsstyrelsen över polisens uppgifter kring omhändertagande av djur. Tidigare hanterade länsstyrelsen ärendena fram till beslut medan polisen verkställde beslutet Nu verkställer länsstyrelsen även beslutet vilket kan innebära omhändertagande, omplaceringar eller avlivning av djur.
Trots att en ny tjänst inrättats för hantering av ärendena påverkar det arbetet för andra handläggare.
– I viss mån märker vi att arbetet spiller över en del på det ordinarie arbete men hur mycket det är får vi se vid redovisningen som görs efter årsskiftet, säger Elisabeth Schöning, chef vid länsstyrelsens veterinärenhet.
De anslag som länsstyrelsen tillförts för omorganisationen är begränsade.
– Känslan är att finansieringen inte räcker så i slutändan kan vi få finansiera det själva, säger Elisabeth Schöning.
Verksamheten med omhändertagande är oförutsägbar, i Uppsala län har man inte haft några större ärenden under året som krävt stora resurser.
– Det har mest varit hund- och kattärenden, som mest fem katter på samma ställe. Men jag vet att andra län haft stora ärenden med omhändertagande och hantering av många djur som tagit mycket resurser, säger Elisabeth Schöning.
Upphandlingen av djurhem, djurtransporter och veterinära tjänster är ännu inte helt klar.
– Det är länsstyrelsen i Stockholm som sköter upphandlingen och vi kommer snart att få ett underlag att titta på. Tillsammans med Stockholms län, Gävleborg, Västmanland och Örebro utgör vi en större region, vad som motsvarar polisens region mitt, säger Elisabeth Schöning.