Fjärrvärmen från Ena Energi bland landets dyraste

Det är dyrare för Enköpingskunder att ha fjärrvärme, jämfört med andra boende i Sverige. "Det är olyckligt för kunderna", säger Marie Christensson, marknadschef vid Ena Energi.

Ena Energi i mars 2024.

Ena Energi i mars 2024.

Foto: Paulina Sörlin

Enköping2024-03-31 05:00

En ny rapport som intresseorganisationen Fastighetsägarna tagit fram visar att Ena Energi prismässigt ligger på 37 procent över det så kallade benchmarkspriset. Detta innebär i praktiken att fjärrvärmekunder i Enköping betalar nästan en tredjedel så mycket för samma typ av fjärrvärme som de kunder som bor i Gävle, där det mest prisvärda fjärrvärmenätet finns. När man jämför leverantörer med liknande förutsättningar är Ena Energis nät det näst dyraste i Sverige.

Fjärrvärmedriften är en förnyelsebar energikälla. Fjärrvärmen från Ena Energi drivs till största delen av returflis som återvinns vid miljöstationerna runtom Mälaren. På så sätt blir resurser som annars inte skulle nyttjas återbrukade.

Rapportförfattarna uppmanar kunder att ställa krav och fördjupningsfrågor till sin fjärrvärmeleverantör, särskilt i de fall där priset är högre än riktvärdet.

– Det som i hög utsträckning avgör vilket pris man kan ta ut handlar om storleken på fjärrvärmenätet. Vi har jämfört vardera fjärrvärmenät och leverantör med de inom samma klass och räknat hur långt ifrån man ligger benchmarkpriset, säger David Björnberg, omvärldsanalytiker på Fastighetsägarna GFR till Enköpings-Posten.

Det kan dock finnas anledningar bakom den stora prisökningen hos vissa leverantörer, där man höjt priset för att ha råd med något annat inom verksamheten.

– Fjärrvärme är en monopolverksamhet. Det går inte att byta för kunder i Enköping, ska de byta bort ENA Energi så får de byta till någon annan typ av uppvärmningsmetod istället. Då är det viktigt att företagen hela tiden motiverar varför man har det priset som man har. Ska företaget göra någon stor investering? Är det väldigt exponerat mot någon marknad som stigit mycket i pris senaste tiden? säger David Björnberg.

Frågan om varför Ena Energi är 37 procent dyrare än fjärrvärmeleverantörer i sin klass har enligt företagets marknadschef Marie Christensson många förklaringar. Hon menar att Ena Energi bland annat skiljer sig i vad man förbränner för att få energi.

– Det blev snabbt en otrolig prisökning på bränsle, som beror på kriget. Vi eldar bara med fossilfritt trä och skogsbränsle. Sedan kom sanktioner mot Ryssland och all export av bränslen från dessa områden stoppades, säger hon.

– Samtidigt ströp Ryssland gas mot Europa. Helt plötsligt skulle alla ha skogsbränsle och så gick ekonomin i Sverige dåligt.  Leverantörerna i Sverige valde att exportera ut skogsbränsle från Sverige att få in pengar.

Så bränslekostnaderna ökade samtidigt som bränsletillgången minskade. Marknadschefen pekar på att andra aktörer i Mälarområdet till exempel bränner sopor, som inte kostar särskilt mycket, och som räknas som ett fossilt bränsle.

– Förutom det vanliga med inflation och räntehöjningar så producerar vi el som vi säljer på börsen. Från årsskiftet 2022/2023 var elpriserna jättehöga och då lät vi de intäkterna tillfälligt subventionera kostnaderna för fjärrvärmen. Sen störtade elpriserna igen. Vi fick inga vinstintäkter från elförsäljningen så sammantaget var vi tvungna att höja priset för fjärrvärme. Vi gick med ett minusresultat på runt 39 miljoner förra året, säger Marie Christensson.

– Det ska löna sig att vara en grön producent, men det gör det ju tyvärr inte det har vi sett nu. Det är olyckligt för kunderna, men omständigheterna gjorde att allting gick åt fel håll samtidigt. Andra som inte höjde så mycket som vi gjorde, behöver göra flera höjningar för att komma ikapp och det hoppas vi att vi kan undvika, säger hon.

undefined
Ena Energi biobränsle Torbjörn Claesson tippficka
undefined
Ena Energi biobränsle Torbjörn Claesson tippficka
undefined
Ena Energi biobränsle Torbjörn Claesson tippficka rejekt bränsle som ska krossas mer
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!