Fjärr- och närundervisning – en bra kombo

Enöglaskolan testar att blanda undervisning hemifrån med undervisning på plats. Målet är en skola som passar varje individ.

Elvira Armholt, Sara Alkseibati, Maha Sabouni och Fommy Dongpong har SO-lektion där de gör frågor till politikern Mats Flodin.

Elvira Armholt, Sara Alkseibati, Maha Sabouni och Fommy Dongpong har SO-lektion där de gör frågor till politikern Mats Flodin.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-05-16 20:00

Calle Flygelholm, biträdande rektor, och Mikael Åkerlind, lärare i matte, NO och teknik, berättar om försöket med kombinerad fjärr- och närundervisning.

En del av högstadieeleverna är på plats i skolan medan andra jobbar hemifrån. Båda grupperna använder digitala hjälpmedel. En del kan koncentrera sig bättre hemma. Andra jobbar bättre i klassrummet. Det kan också skilja vilka ämnen som funkar bäst hemifrån eller i skolan för eleverna.

Ännu så länge har konceptet bara testats skarpt i några dagar, men det märks redan positiva saker.

– Många elever har blivit mer produktiva. De är effektivare och snabbare hemma i många fall, berättar Calle Flygelholm.

I klassrummen på skolan innebär förändringen ett större lugn och bättre arbetsro.

En annan viktig aspekt är att det alltid måste finnas plats i skolan för den som behöver det. Alla har inte bredband hemma.

– Vill 30 av 30 elever sitta i skolan på en lektion så ska det vara så, förklarar Calle Flygelholm.

Dessutom är givetvis interaktionen med andra i en grupp en högst väsentlig del av skolan. 

undefined
Calle Flygelholm och Mikael Åkerlind hoppas att kombinationen av fjärr- och närundervisning ska förbättra elevernas måluppfyllelse.

Mikael Åkerlind hoppas att arbetssättet ska ge fördelar när man arbetar ämnesövergripande.

– Flera lärare kan koppla upp sig, säger han förklarar att eleverna är vana vid digital teknik.

– De jobbar redan digitalt och använder sina Chromebook. Det blir ingen stor förändring på det sättet, säger Mikael Åkerlind. 

I ett klassrum har Ann-Helen Ardehed matte med nior. Det råder ett koncentrerat lugn i rummet. Eleverna som är på plats jobbar flitigt, vilket man får förmoda också gäller för dem som jobbar på distans. Läraren ser en nackdel med fjärrundervisningen.

– Man tappar närkontakten. De här hör bara av sig när de fastnar, säger hon och pekar på bildskärmen med de uppkopplade fjärreleverna. Det man också förlorar är diskussionen i klassrummet, säger Ann-Helen Ardehed.

undefined
Abdi Ali är på plats och gör geometriuppgifter.

Abdi Ali har valt att jobba på plats med geometrin.

– Det känns bättre. Det känns bättre att jobba här med boken än via skärmen, säger han.

I ett klassrum har Elvira Armholt SO. Från distans sitter eleverna Sara Alkseibati, Maha Sabouni och Fommy Dongpong och gör frågor som de ska ställa till kommunens högsta skolpolitiker, Mats Flodin (M). 

– För mig är det lite svårare att koncentrera mig hemifrån, säger Sara Alkseibati.

– Jag kan koncentrera mig mer hemma än när jag är i skolan, men det är lite svårare att be om hjälp, säger Fommy Dongpong.

undefined
Elvira Armholt ser att det passar olika bra för olika elever att jobba hemifrån och att jobba i skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!