Genom elprovfiske inventeras fisksamhällen i rinnande vattendrag. Det ger en uppskattning om hur mycket fisk det finns och är en form av miljöövervakning. Genom att följa provfisket på samma platser flera år kan man få en uppfattning om vattenkvalitén.
– Vissa fiskarter blir lättare störda. Elprovfisket är ett bra verktyg för att få koll på hur vattnet mår, säger Malin Kjellin på Sportfiskarna som gjorde undersökningen på uppdrag av Mälarens vattenvårdsförbund och Västerås stad.
Fem olika platser i Sagån undersöktes. Två av dem har elfiskats tidigare, nedanför dammen i Nykvarn och uppströms där Lillån går ut i Sagån.
– Det fanns mycket tålig fisk, färre av känsligare arter. Det visar att Sagån är påverkad av mänskliga aktiviteter, den är uträtad, det finns dammar, långa sträckor med jordbruksmark och näringsläckage. Vattenkvalitén är inte sämre än tidigare år men inte heller bättre, säger Malin Kjellin.
Utredningen blir ett viktigt underlag i den omprövning av vattenkraftsdammarna i Sagån som ska göras år 2023. Eventuellt kommer dammar behöv anpassas för att uppfylla miljövillkoren, exempelvis genom vandringsvägar för fisken.
Det finns bland annat fina områden i Lillån, uppströms Nykvarn, där Upplands hotade landskapsfisk aspen skulle kunna leka om den kom förbi dammen i Nykvarn.
Vid elfiske använder man ström för att bedöva, fånga in och mäta fisktillgången i strömmande vatten. Fisken återsätts efter undersökning.