"Fint att gå och rösta på valdagen"

För kyrkofullmäktiges ordförande Linda Johansson är valdagen helig: "Det är fint att gå och rösta på valdagen".

Linda Johansson, kyrkofullmäktiges ordförande, har flera argument för varför man ska rösta på söndag.

Linda Johansson, kyrkofullmäktiges ordförande, har flera argument för varför man ska rösta på söndag.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-09-18 12:00

Linda Johansson i nomineringsgruppen En kyrka för alla är kyrkofullmäktiges ordförande i Enköpings pastorat sedan förra valet. Kyrkan har alltid varit en naturlig del i hennes 34-åriga liv.

– Jag har alltid varit i kyrkan. Jag gick i barnkör och på kyrkans barntimmar när jag var liten, har varit konfaledare i massa år och jag har fortfarande hand om luciatåget i Tillinge kyrka, berättar hon.

Linda Johansson ser kyrkopolitiken som ett sätt för henne att ge tillbaka till kyrkan.

Vad gör du på valdagen? Går du och röstar eller har du förtidsröstat?

 – Jag har inte förtidsröstat. Jag tycker att det är fint att få gå på valdagen. Då ska jag åka till Hummelsta kyrkcentrum och rösta. Allt förarbete är klart då så att man kan fokusera på att bara gå och rösta.

Vilka tycker du är de tyngst vägande skälen för att rösta i kyrkovalet?

– Det beror på vilken kyrka man vill ha och då får man hjälpa till att visa riktning i det. Lokalt är det enkelt. Vi så nära. Man kan rösta på någon man känner och litar på. Annars får man välja en nomineringsgrupp som man tycker står för bra saker. På nationell nivå och i stiftet ställer Alternativ för Sverige upp. Man kan gå och rösta för att mobilisera mot högerkrafter. 

undefined
Linda Johansson.

– Sedan är kyrkan en ofantligt stor mark- och skogsägare i Sverige. Bryr man sig om klimatfrågorna ska man rösta i kyrkovalet. Kyrkan är också en jättestor arbetsgivare med över 20 000 anställda.

– Om man inte bryr sig så mycket om kyrkan, om man bara är med för att man ska vara med, då kan man fokusera på klimatet, kyrkan som arbetsgivare och biståndsarbetet.

Linda Johansson tycker att det är fel tänkt att kritisera kyrkovalet med motiveringen att politiker inte ska lägga sig i religionen.

– Det är inte vad prästen predikar om som man styr, utan hur kyrkan ska styras. Politiker säger inte åt en läkare hur den ska göra sitt jobb på Ackis, utan politikerna ger läkarna förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb och det är samma sak i kyrkan.

På söndagens valdag står det mellan Borgerligt alternativ, Centerpartiet, En kyrka för alla, Frimodig kyrka, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och Vänstern i Svenska kyrkan i valet till kyrkofullmäktige i Enköpings pastorat. Fjärdhundra pastorat ingår från och med det här valet i Enköpings pastorat.

I Lagunda församling deltar en enda nomineringsgrupp, Samverkan för kyrkan i Lagunda församling, i valet till kyrkofullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!