På torsdagen fick en av pedagogerna på en av kommunens förskolor sluta efter att det uppdagats att han tidigare har dömts för grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Mannen hann arbeta i knappt tre veckor på förskolan. Han fick inte sparken, utan anställningen avslutades genom överenskommelse.
Det var föräldrar som hade uppmärksammat förskolan på domen mot mannen.
Hur kunde han få arbetet med tanke på att han tidigare dömts för grovt sexuellt utnyttjande av underårig?
– Jag kan inte diskutera det enskilda personalärendet. Våra rutiner ser ut så att vi, utöver referenstagning och intervjuer, begär att få se ett utdrag ur belastningsregistret. Anställning kan bara bli aktuell om utdraget är fläckfritt i det här avseendet. Gamla domar försvinner dock efter ett visst antal år och det är inte en lagstiftning som vi styr över, svarar Elisabeth Ståhl, verksamhetschef för förskolor på Enköpings kommun, i ett mejl.
Gallringsreglerna för belastningsregistret innebär att fängelsedomar tas bort tio år efter att straffet har avtjänats. Mannen dömdes 2006 till två års fängelse av Västmanlands tingsrätt. En dom som fastställdes av Svea hovrätt 2007.
Är det säkert att inget hänt på förskolan som har föranlett den avslutade anställningen?
– Ja, vi känner oss säkra på att inget har hänt på förskolan. Det baseras på flera fakta. Pedagogerna i förskolan arbetar nära varandra. I det här aktuella fallet har inga andra pedagoger heller uppfattat några tendenser till annorlunda beteende hos pedagogen, som var anställd en mycket kort tid på förskolan och inte har varit schemalagd för ensamarbete, svarar Elisabeth Ståhl.
Hur ska en liknande ”anställningsmiss” kunna undvikas i framtiden?
– Jag kan inte se hur vi skulle ha agerat annorlunda i det här fallet. Förskolerektorn har följt rekryteringsrutinerna till punkt och pricka och sedan agerat direkt när hon fick kännedom om ärendet. Det tog två arbetsdagar att avsluta ärendet på ett arbetsrättsligt riktigt sätt. Vi kommer ändå att sätta oss tillsammans med kommunens HR-avdelning och se över rekryteringsrutinerna för att fundera på om det finns något ytterligare vi kan göra i framtiden.
Elisabeth Ståhl berättar att man har informerat alla vårdnadshavare på ett mer översiktligt plan och därefter svarat alla som haft frågor eller uttryckt oro. Elevhälsan kan ge krisstöd till dem som känner behov av psykologsamtal.