Fick bidrag – trots att familjen hade flyttat utomlands

Informationsdelning mellan myndigheter har visat sig ge bra resultat för att komma åt dem som är folkbokförda på fel adress. Bara på ett år har Polisen Region Mitt hittat 300-400 fall. Ett av dem i Enköping.

Familjen bodde inte kvar i Sverige men fick ändå bidrag.

Familjen bodde inte kvar i Sverige men fick ändå bidrag.

Foto: TT

Enköping2024-07-22 05:00

Nyheten i korthet

  • Polisen i Region Mitt har upptäckt 300-400 fall av felaktig folkbokföring under ett år tack vare samarbete med andra myndigheter som Skatteverket och Försäkringskassan.
  • Bland fallen finns en familj i Enköping som erhöll bidrag trots att de hade flyttat utomlands. Efter att informationen delats mellan myndigheterna kunde bidragen avslutas och pengar betalas tillbaka.
  • Urban Olsson, handläggare på Polisregion Mitt, menar att informationsdelning mellan myndigheter har gett bra resultat och att det är en viktig del i arbetet att motverka felaktigheter i systemen.

Ibland glömmer folk att anmäla ny adress till folkbokföringen, vilket det numera är lag på att göra. Det finns även de som medvetet undanhåller att de bor på en annan adress än där de är folkbokförda, för att kunna få ekonomiskt bidrag.

Men det är långt ifrån alla som kommer undan med detta, vare sig det är medvetet bidragsfusk eller om det beror på okunskap.

Polisen i Region Mitt har nämligen ett samarbete med andra myndigheter som Skatteverket och Försäkringskassan, och har på så vis kunnat hitta flera fall där personer inte har rätt till bidrag, och har därmed kunnat se till så att bidragspengar betalas tillbaka till statskassan.

– Just bosättningskontroller har vi i Region Mitt bra resultat på, säger Urban Olsson, handläggare på Polisregion Mitt.

I ett ärende som gäller Enköping kan man följa hur delande av information mellan myndigheter i slutändan gav resultat. I det aktuella fallet har polisen fått in information om en familj som flyttat utomlands. Informationen delges folkbokföringen inom Skatteverket. Skatteverket gör en bosättningsutredning och skickar informationen till Försäkringskassan som startar en egen utredning. Försäkringskassan kommer då fram till att de kan avsluta vissa bidrag till den aktuella familjen.

– Det blir som en flerstegsraket som kan leda till att man kommer åt fler, förklarar Urban Olsson.

Denna informationsdelning mellan myndigheter har pågått i några år nu och har gett bra resultat.

– Det är 300-400 fall per år som har vi hittat genom informationsdelning mellan myndigheter. De flesta handlar om felaktig folkbokföring. I vissa fall är det obetänksamhet, alltså att folk glömmer bort att man måste anmäla ny folkbokföringsadress. En del fall gäller bidrag och vissa av dessa personer blir återbetalningsskyldiga.

Hur har ni gjort konkret för att dela information mellan myndigheterna?

– Vi har spridit information internt bland polisanställda om att de ska tänka på detta med felaktiga folkbokföringar i samband med andra uppdrag. När de till exempel skjutsar hem någon eller när de gör besök i någon bostad, då är det bra om de tänker på att ha lite koll på vilka som bor på adressen.

Är det enbart personal ute på fältet som ska göra dessa iakttagelser?

– Nej det gäller även utredande personal som jobbar med polisärenden. Det finns numera en skyldighet för myndigheter att skicka impulser till Skatteverket om det finns anledning att anta att det är någon felaktighet i en folkbokföring, säger Urban Olsson.

Det är alltså en lag om anmälningsplikt mellan myndigheter som de jobbar efter. 

Men bidragsfusk är inget nytt, enligt Urban Olsson.

– Det har funnits kunskap om att det sker folkbokföringsbrott men det är nog så att man inte har tittat på det som att det har varit ett stort problem. Men sedan Skatteverket har lyft upp frågan så har vi i högre utsträckning gått in i dessa ärenden.

Polisen Region Mitt har också sett till att medarbetarna inom polisen har fått feedback på fallen de har uppmärksammat.

– Vi har gått ut brett bland våra medarbetare och eftersökt informatorn, men vi har också gett bekräftelse tillbaka så att de får ett kvitto på att deras iakttagelser gör nytta. Vi i Polisregion Mitt har jobbat ganska aktivt med detta och har det som en del i det totala arbetet, att motverka felaktigheter i systemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!