Fastighetsägare utan bygglov slipper dryga böter

Fastighetsägaren till gymmet Magasinet i Romberga behöver inte betala ett miljonvite för att lokalerna saknar rätt bygglov.
Men bygglov måste han söka.
– Skitsnack, jag kommer att stämma kommunen, säger han.

Magasinet flyttade till lokalerna på Sämskarbogatan 2020.

Magasinet flyttade till lokalerna på Sämskarbogatan 2020.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-10-25 05:00

Nyheten i korthet

  • Fastighetsägaren till gymmet Magasinet i Romberga slipper betala ett miljonvite för att lokalerna saknar rätt bygglov, men måste ändå söka bygglov.
  • Länsstyrelsen beslutade att miljö- och byggnadsnämnden inte har rätt att ta ut en byggsanktionsavgift på närmare 1,4 miljoner eftersom fastighetsägaren inte nåddes av skrivelsen om avgiften.
  • Fastighetsägaren planerar att överklaga beslutet och stämma kommunen för handläggandet, och ifrågasätter varför han ska söka bygglov när inga andra gym i kommunen behöver det.

I juni förra året berättade EP om bygglovsfrågan för fastigheten på Sämskarbogatan i Romberga där bland annat matbutiken Rätt Pris en gång låg.

När Magasinet flyttade in 2020 var lokalerna godkända som affärs- och kontorsbyggnad. Någon ansökan om bygglov för den nya verksamheten skickades aldrig in, varken av gymägaren eller av fastighetsägaren Birgitta Borg. 

Tre år senare, i maj 2023, krävde miljö- och byggnadsnämnden att fastighetsägaren skulle skicka in en bygglovsansökan eftersom lokalerna nu användes till ett annat ändamål än tidigare och hon fick till oktober på sig.

Men eftersom gymmet startats utan bygglov eller startbesked bestämde nämnden också att ta ut en så kallad byggsanktionsavgift på närmare 1,4 miljoner av fastighetsägaren, en avgift som bland annat baseras på lokalens storlek.

Peter I Borg, som är ombud för sin fru Birgitta Borg, anser inte att något nytt bygglov behövs eftersom inga väsentliga ändring gjorts i lokalerna. Därför överklagade han beslutet från maj 2023.

Länsstyrelsen går honom tillmötes endast på punkten som gäller byggsanktionsavgiften. Eftersom Birgitta Borg haft rätt att i förväg yttra sig över avgiften men aldrig nåddes av den skrivelse som skickades ut menar länsstyrelsen att nämnden inte har rätt att ta ut någon avgift. Däremot anser länsstyrelsen att ett bygglov ska sökas, senast fyra månader efter att myndighetens beslut vunnit laga kraft, det vill säga efter det att Peter I Borg som ombud fått del av beslutet.

Trots att länsstyrelsens beslut togs den 18 september säger Peter I Borg att han inte fått del av den ännu.

– Nej, jag har funderat på vad som hänt. Men så fort jag får handlingen kommer jag att överklaga vidare och jag kommer också att stämma kommunen för handläggandet, säger han.

undefined
Byggsanktionsavgiften på 1,4 miljoner baserades på en yta av 2100 kvadratmeter men fastighetsägaren säger den i själva verket är hälften så stor.

Peter I Borg anser att kommunen gjort fel på många punkter. Han säger att de som fastighetsägare inte kontaktas av kommunen alls innan beslutet 2023 samtidigt som kommunen egentligen borde ha riktat eventuella krav om bygglov till gymägaren men att detta heller inte skett.

– Kommunen har inte ens varit inne i lokalen. När de beräknat ytan för byggsanktionsavgiften har de angett den till 2 100 kvadratmeter när den i själva verket är 1 100 kvadrat, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!