Färre som tar examen i år: "Har varit tufft för alla"

Färre gymnasieelever tog examen i år jämfört med förra året, visar preliminära siffror från Westerlundska gymnasiet. Exakt hur många är inte säkert, men en sak är klar: pandemin har haft stor påverkan.

De elever som tog studenten i juni tvingades plugga stora delar av sitt sista år på distans. Bilden togs vid avslutningsdagen den 4 juni.

De elever som tog studenten i juni tvingades plugga stora delar av sitt sista år på distans. Bilden togs vid avslutningsdagen den 4 juni.

Foto: Anette Östlund

Enköping2021-06-29 17:00

– Jag tror det är hela pandemin, inte bara distansstudierna. Elever har haft anhöriga som legat på sjukhus, föräldrar som inte haft jobb, eller så har de inte kunnat utöva sina fritidsaktiviteter. Vissa har kanske sin fristad i skolan och har därför mått dåligt av att sitta hemma. Det blir en sorg i det, säger Evamari Holmgren Stenlöf, programrektor på Westerlundska gymnasiet i Enköping.

Hon har tillsammans med sina kollegor satt ihop preliminära siffror för hur många som gick ut med gymnasieexamen i år. Eller går, skulle man kanske snarare säga, det är nämligen ett antal elever som av olika anledningar fått förlängd tid och därför ännu inte fått sitt slutbetyg. Det handlar om elever som inte fått visa sina kunskaper på grund av sjukdom eller andra Covid-relaterade orsaker, men det handlar också om elever som på grund av restriktioner inte fått göra klart sin praktik.

Detta gör att statistiken som tagits fram inte är helt klar. På yrkesprogrammen kommer dock mellan 65 och knappt 70 procent att ha tagit examen när alla slutbetyg är utdelade. På de högskoleförberedande programmen är motsvarande intervall 68–72 procent. 

Detta är färre än förra året, då drygt 70 procent tog examen från yrkesförberedande program och ungefär 76 procent från högskoleförberedande.

Enligt Evamari Holmgren Stenlöf berättar också att fler F (underkänt betyg) har delats ut sen pandemin startade.

– Många säger att de saknar att få draghjälp av klasskompisar och lärare. Men det har varit tufft för alla. Det är inte bara pandemin som ligger bakom såklart, men den har inte gjort det lättare, säger hon.

Nu förstärker skolan för att ge höstens elever de bästa förutsättningarna. Bland annat kommer de som börjar i tvåan och trean att få fler timmar i de svårare kurserna. För nya elever kommer extra mycket fokus i höst att ligga på studieteknik, studiero och studiemotivation.

– Vi har fokuserat på det tidigare men nu kommer vi göra det ännu mer tydligt och strukturerat. VI vill utveckla det ännu mer eftersom vi ser att det gör skillnad, säger Evamari Holmgren Stenlöf.

Trots ett tufft år bakom dem, väntar fler utmaningar framöver.

– Vi ska ge järnet nästa år. Men det är roligt för eleverna uttrycker ändå att de trivs. Det tror jag är en bra grund för fortsättningen, säger Evamari Holmgren Stenlöf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!