Hög inflation och höjda räntor har de senaste åren lett till att vi håller mer i våra pengar. En av de saker som många väljer att dra ner på är utemat. Ice har gått från att servera dagens lunch fem dagar i veckan, till att nu bara erbjuda det fredag och lördag.
– Det går inte runt. Lunchen har aldrig gått runt, bara den. Tidigare har kvällarna räddat upp det som vi tappat på lunchen, men när kvällarna gått ner så finns inte den marginalen längre, säger Daniel Ståhl.
Han driver restaurangen tillsammans med Helen Boman. De kände sig tvungna att dra ner på luncherna och därmed ta bort en ur personalen, för att få det att fungera.
– När vi startade var vi bara två och jobbade så in i helvete, då kanske det gick runt litegrann, men man kan inte jobba på det sättet. Nu har vi också jobbat som galningar och så ser man att det inte ger någon vinst, det går ju inte, säger Helen Boman.
De har under de senaste åren märkt stor skillnad på antal besökare, då folk inte har råd att gå ut och äta mat. Sara Olsson driver Cinema i centrala Enköping. Även hon har märkt av en ansträngd ekonomi hos kunderna.
– Det märks jättetydligt. Färre som går ut, färre som dricker, färre som lägger pengar på de här sakerna.
I samma veva som Ice skalat ner på lunchen, har Cinema valt en helt annan väg. Efter att ha slutat med lunch vid pandemin har de nyligen börjat med lunchbuffé – genom ett samarbete där Hamnmagasinets kock för tillfället klivit in.
– Stannar du upp så blir det också tufft. Saker måste rulla. Men det är ju svajigt för alla i dagsläget, säger Sara Olsson.
En rapport som Visita svensk besöksnäring släppte i januari, visar att nära varannan svensk spenderade mindre på restaurang förra året, jämfört med året dessförinnan. Åtta av tio uppgav att försämrad hushållsekonomi var huvudsaklig orsak.
Samtidigt visar siffror från Statistiska centralbyrån att matvaror i butik procentuellt har ökat betydligt mer än vad priserna på restauranger gjort de senaste åren.
– Det gör det tufft för alla krögare. Man kan inte höja priserna lika mycket som råvarorna gått upp. Om någon skulle höja priserna lika mycket, då skulle de inte ha en enda gäst, säger Sara Olsson på Cinema.
Hur är balansgången att få det att gå runt?
– Nej men det måste ju gå runt, det blir ju mindre på sista raden, så blir det ju.
De tar betalt 149 kronor för lunchbuffé. På Ice betalar kunder från 135 kronor för dagens lunch.
– Det är för billigt. Vi har räknat på att det ska kosta ungefär 170 spänn, då kanske vi tjänar lite pengar, säger Helen Boman på Ice.
Daniel Ståhl berättar att det på många sätt var enklare att lösa problemen under pandemin.
– På något sätt kunde man hitta på idéer och lösningar på problemen då. Men nu är det svårare, hur löser man att folk inte har pengar? Det kan ju inte vi lösa. Sänka priserna? Nej, råvarorna har ju gått upp så mycket.
De två restaurangerna i eller i närheten av centrum har märkt stor skillnad i antal besökare, men det finns undantag – på restaurang Golfen berättar Daniel Bejersten att de bara haft marginellt färre besökare de senaste åren, men att han är försiktig med att pusha priset just nu.
De olika krögarna är överens om att catering, event och fester kan hjälpa till i att få helheten att gå runt. Men att få det att fungera med lunch inom en snar framtid, tror inte Daniel Ståhl på Ice är möjligt.
– På något sätt måste man få lunchen att bära sig själv, och jag har så svårt att förstå hur man ska få ihop den ekvationen.