Det bräker inifrån hästkärran som Birgitta Ulväng och sonen Erik backar upp mot grinden i fårhagen.
Inne i släpet väntar 15 får, tackor av rasen Suffolk – ett lite kraftigare köttrasfår, på att bli utsläppta på sitt nya bete på Gröngarnsåsen mot Dyarna.
Bakluckan fälls ned och fåren strömmar snabbt ut i det höga, gröna gräset. De ser sig om, konstaterar att det är en ny plats, och börjar beta.
Fåren kommer från Husby gård utanför Örsundsbro där familjen föder upp får av köttras. Birgitta Ulväng blev tillfrågad av kommunen om några av hennes får kunde beta i det nya hägnet på Gröngarnsåsen i sommar.
– Det är roligt att prova och se hur det här funkar, det är ett bra samarbete med kommunen. Och förhoppningen är att fåren gör ett bra jobb, det handlar om att bevara betesmarker, säger Birgitta.
På måndagen var det den Biologiska mångfaldens dag och Pär-Ola Borgestig, natur- och friluftsförvaltare på Enköpings kommun, var nöjd med att fårsläppet kunde ske just den dagen.
– Tanken är att fåren ska hålla marken öppen, det gynnar den biologiska mångfalden. Sen är de trevliga för besökarna att det finns djur som betar så centralt i Enköping, säger han.
Fåren söker sig snabbt upp i slänten bland träden där det är skugga och det finns sly att äta. De har gått på gräsbete en tid och buskarna är godis för dem nu.
Betet är tre hektar stort och stängslat med fårstängsel som kommunens servicepool satt upp, eltråd som ska hålla eventuella rovdjur borta och bitvis med en vacker gärdsgård.
Det går att passera genom hagen genom speciella grindar om man vill ta sig till grillplatserna, fåren är skygga och kommer att hålla sig borta från besökarna.
– Vi ska sätta upp skyltar med information. Passerar man hagen med hund måste den vara kopplad. Man får inte ha lösa hundar inne i hagen, säger Pär-Ola Borgestig.
Ända fram till i oktober ska fåren beta här. I slutet av juni tas de hem till Husby gård för att klippas men återvänder efter några dagar, då i sällskap med en bagge som ska se till att nya lamm så småningom föds.
På andra sidan gång-cykelvägen som går längs östra sidan av Gröngarnsåsen betar redan nötkreatur på ängarna vid Dyrana. De släpptes ut i förra veckan.
För materialet till hagen har kommunen haft en kostnad på cirka 50 000 kronor, sen tillkommer kostnaden för servicepoolens arbete samt för gärdsgårdarna som tillverkats av en firma i Dalarna som kommunen har rammavtal med.