Under förra året ökade befolkningen med 444 personer i Enköping och vid årsskiftet fanns 48 292 invånare i kommunen.
Det är en ökning med 0,9 procent vilket är mer än för landet i snitt där befolkningsökningen ligger på 0,3 procent.
– Det är på en förväntad nivå, ungefär som året före, säger Krister Larsson (M), ordförande i tekniska nämnden.
Jämfört med andra kommuner i länet är det en hög siffra, bara Uppsala, med 1,3 procent, och Knivsta, med 2,9 procent, har en större befolkningsökning. Håbo ligger på samma procentuella ökning som Enköping och har nu 22 974 invånare.
Övriga kommuner, Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammar har alla en minskande befolkning. Allt enligt färska siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).
Statistiken över befolkningens tillväxt har stor betydelse för kommunens planering.
– Det är jätteviktigt att ha koll på befolkningstillväxten och att den hålls på en lagom nivå så vi hinner med bygge av infrastruktur och bostäder. En fortsatt tillväxt som 2021 skulle vi inte klara av, det vore inte rimligt ur samhällsbyggnadsperspektiv, säger Krister Larsson.
Befolkningen i Enköping ökade med 1 249 personer under pandemiåret 2021 vilket är en rekordstor ökning. Även första pandemiåret 2020 var ökningen stor med 953 personer. Därefter har tillväxten dämpats till dagens lägre nivå.
De befolkningsprognoser som Enköpings kommun gör sträcker sig i allmänhet över en tioårsperiod. Ett längre perspektiv gör det svårare att förutse exempelvis bostadsprojekt på den privata marknaden.
Enligt det scenario som kommunen baserar prognosen för 2018-2028 på kommer vi år 2028 vara mellan 51 000 och 55 000 personer i kommunen.
Enligt den prognos fram till 2040 som nu är framtagen kommer vi år 2040 vara omkring 60 000 invånare i Enköping.
I landet har befolkningen det senaste året ökat med 30 200 personer och var vid årsskiftet drygt 10,5 miljoner. Men ökningstakten har minskat de senaste åren.
– I absoluta tal är det den minsta befolkningsökningen sedan 2001. I relation till befolkningens storlek är det den minsta ökningen sedan år 2000, säger Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB.
Det beror dels på en administrativ förändring med avregistrering av folkbokförda personer som inte längre är bosatta i landet, dels på att antalet födda minskade mer än antalet döda.