Den här veckan har invånarantalet i Drömparken utökats med otroliga ytterligare 80 000. Detta sedan Lars Karlsson har utökat antal bikupor i parken från en till två. Ett bisamhälle så här års mitt i sommaren består av 60 000 till 80 000 bin. Invånarna ökar snabbt i antal, med hela 3 000 bin om dagen.
Lars Karlsson, som är biodlare och en av länsstyrelsens bitillsynsmän i Enköping, ser mycket ljust på sommaren 2022.
I våras var det två utbrott av den bland bin mycket smittsamma sjukdomen amerikansk yngelröta i Enköpingstrakten, ett i Hummelsta och ett i Tillinge. Nu är de drabbade biodlingarna friskförklarade.
– De bisamhällena som hade symtom har vi eldat upp, säger Lars Karlsson.
Vid misstanke om amerikansk yngelröta tas cirka 100 bin från bisamhället, fryses ner och skickas sedan till SLU för analys. Vid konstaterade utbrott ska alla bisamhällen inom tre kilometers radie kontrolleras för yngelröta.
För den honungsätande människan är honung från ett bisamhälle som har smittats av sjukdomen faktiskt helt ofarlig att äta. För de tvåbenta finns med andra ord ingen anledning till oro när det gäller yngelröta.
– Men det är jättemånga som är oroliga, berättar Lars Karlsson.
För bina är det däremot betydligt värre, då sjukdomen kan ta död på hela bisamhällen.
Åter till den lovande bisommaren 2022. Omväxlande väder (fint, regn och fint om vartannat) ger utmärkta förutsättningar för bin och blommor.
– Sommaren har varit helt perfekt hittills för bina. Klövern, som ger jättemycket nektar, har blommat otroligt länge i år och kommer säkert att blomma in i augusti. Det blir en väldigt bra honungsskörd i år, säger Lars Karlsson som började slunga honung ett par veckor före midsommar.
De två bisamhällena i Drömparken har det bra. Kuporna är dessutom extra fina sedan biodlarens dotter, Astrid, har målat dekorativa prästkragar på dem.
Bina bidrar till pollineringen av parkens praktfulla blommor. Blommorna i sin tur bidrar till honungen, som blir väldigt god från Drömparken enligt Lars Karlsson:
– Det blir en otrolig smak på honungen här för att det finns så otroligt många olika växter.
Biodlaren har ett 60-tal bisamhällen i sin vård och ägnar gladeligen i stort sett hela semestern åt sina bin och uppdraget som bitillsynsman. Han ser bin som livsviktiga med tanke på deras stora insats som pollinerare.
– Dör bina ut – då ligger vi risigt till!