Ättlingarna från USA med 1600-talsrötter från Enköping

The Rundmans från USA besökte Vårfrukyrkan i helgen – körstafetten var ett plus i kanten men djupgående rötter motiverade besöket.

Familjen Rundman (Dawn, Svea, Paavo och Jonathan) är ättlingar till Enköpingsbor som gifte sig i Vårfrukyrkan.

Familjen Rundman (Dawn, Svea, Paavo och Jonathan) är ättlingar till Enköpingsbor som gifte sig i Vårfrukyrkan.

Foto: Oscar Söderman

Enköping2022-06-20 20:00

Utanför Vårfrukyrkan en gråmulen lördagsförmiddag hörs ljudet av körsång dovt genom väggarna. Inne pågår kyrkans körstafett för första gången och har lockat många besökare. Det trista vädret gottgörs när en entusiastisk familj kommer ut ur kyrkans portar. Mamma Dawn, pappa Jonathan, deras son och dotter berättar på engelska att de är direkt komna från Arlanda, och att Enköping är deras första stopp i Sverige.

Men vad gör egentligen en familj från Minneapolis, i delstaten Minnesota, så långt hemifrån utanför en liten kyrka i Uppland? Det visar sig att Dawn har haft släkt i Enköping så långt bak i tiden som 1670. Hennes förfader Erich Jonsson gifte sig med Elisabeth Markusdotter i kyrkan för alla dessa år sedan.

undefined
Mamma Dawn Rundmans släkt har rötter i Enköping som sträcker sig så långt som till 1670.

– De kom härifrån båda två, men de flyttade senare i livet till Stenberga i Jönköping kommun, säger Dawn Rundman.

Nu har deras ättlingar alltså återvänt för att se platsen där vigseln verkställdes. Själva är de båda aktiva i kyrkan, Dawn jobbar för den Lutherska kyrkans förläggare och Jonathan är nyligen prästvigd. Att de är entusiastiska över sina skandinaviska rötter blir snabbt uppenbart.

– I Minneapolis där vi bor finns det många svenskättlingar, alla är väldigt stolta och exalterade över sina rötter. Det finns svenska restauranger, svenska sommarkollon, svenska konserter i Minnesota, säger Jonathan Rundman.

– Det finns också ett svenskt institut, och jag gick på ett svensk college, lägger Dawn till.

– Vi mötte den svenska kungen och drottningen där för nästan 30 år sedan, säger Jonathan.

Nästan en femtedel av alla svenskar emigrerade till Amerika under det sena 1800- och tidiga 1900-talet, mer än 1,2 miljoner invånare. Minnesota, där familjen Rundman bor, var en av de vanligaste slutdestinationerna.

undefined
Här syns Olof Olsson med familj från Nerikes Kil i Rush City, Minnesota år 1887. Inte långt ifrån Minneapolis där familjen Rundman bor.

Jonathans förfäder kommer också från Norden, men från grannlandet Finland istället för Sverige. Att familjen är stolta över sina skandinaviska rötter blir inte tydligare än i namnen som de gett sina barn. Dotter Svea representerar det svenska och sonen Paavo det finländska. Även pappa Jonathan uttalar sitt namn med en mer skandinavisk klang än det typiskt amerikanska. Efter deras besök i Enköping ska de åka vidare i Sverige, bland annat till Uppsala. Sedan går deras resa vidare mot Jonathans rötter.

– Vi ska fira midsommar i Finland. Vi tar färjan dit nästa vecka, säger Jonathan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!