En halvofficiell turkmenisk nättidning publicerade i början av april det som uppgavs vara en nyhet att den turkmeniska exilförfattaren Ak Welsapar avlidit av covid-19 på Södersjukhuset i Stockholm. Själv var han på ett möte utanför Sverige med andra regimkritiker när den förmenta nyheten publicerades och därefter spreds på framför allt turkmeniska och ryska sajter.
– Jag blev förfärad, inte minst för att jag strax innan varit förkyld med influensaliknande symtom, men jag var frisk igen och har inte testats för corona. Det är väldigt oroande om nättidningen fått information och kunnat knyta ihop min förkylning med en förfalskad dödförklaring i covid-19, en sjukdom som enligt regimen inte finns i Turkmenistan, säger Ak Welsapar.
På nätet finns en bild av ett positivt coronaprov som uppges ha tagits på Ak Welsapar 31 mars vid Södersjukhuset i Stockholm. Provet ska ha tagits med en apparat som enligt information på internet "botar allt" med vibrationsvågor. Welsapars adress anges vara "Enchöping", och rapporten har försetts med Regeringskansliets logga.
– Jag var inte ens i Sverige den dagen, säger Ak Welsapar, upprörd över hur hans förföljare inte ens drar sig för att på ett så genomskinligt sätt förfalska dokument i sina ansträngningar att smutskasta honom.
Ännu grövre desinformation är den bild som också publiceras och föreställer en likbår där nakna fotsulor försetts med texten "Ak Welsapar avled på grund av covid-19" och ett nedsättande epitafium:
– Den så kallade minnesskriften ger först sken av vänlighet men avslutas som en oerhörd förolämpning där jag pekas ut som någon som lämnas död på gatan, ovärdig att ens begravas, säger Ak Welsapar.
Ak Welsapar än svensk medborgare, han och hans familj tvingades gå i exil från Turkmenistan 1994. Han förföljdes av den turkmeniska regimen på grund av sin journalistiska verksamhet. Han är författare och journalist, och driver nu en nätbaserad radionkanal, Fritt Turkmenistan.
Sveriges författarförbund, Svenska PEN och Författarcentrum Öst har gemensamt agerat för Ak Welsapars sak, och skriver i ett öppet brev att hoten mot honom från den turkmeniska regimen har "fortsatt år efter år genom spioneri och trakasserier". Organisationerna kräver nu att Sveriges regering reagerar offentligt mot "regimens övergrepp och vidtar de åtgärder som krävs för att Ak Welsapar ska få möjlighet att skriva och leva i trygghet.