Fabian Flink som driver Fabians brödbod i Enköping har överklagat kommunens fakturering till förvaltningsrätten, där frågan togs upp på onsdagen.
Han är kritisk till hur mycket Enköpings kommun avviker från Livsmedelsverkets riktlinjer för fakturering av livsmedelskontroller.
– Vi har hänvisat till en dom från kammarrätten 2020, om vad exakt man får ta betalt för, och som är grundad på en dom från EU-domstolen, säger han.
Fabian Flink säger att frågan är viktig, inte bara för honom, utan även för andra.
– Kommunen hävdar att de har debiterat det de har rätt att debitera, vi menar att det är felaktigt, för det avviker så mycket från riktvärdet utan motivering. Ska man göra större avsteg så ska kunna motivera, det tycker jag. Varför ska det finnas riktvärden om de inte fyller något syfte? Det är ju själva poängen med det hela.
Flera av krögarna i Enköping har kritiserat kommunen, men bara Fabian Flink har överklagat.
– För mig är det väldigt viktigt att fler överklagar, det är enda sättet att få till stånd en förändring. Det handlar inte bara om Enköpings kommun, andra kommuner gör likadant så det är också ett nationellt problem. Nu får kommunerna bara debitera för den tiden de lägger ner, man måste ha anställd personal och måste leverera. Det finns indikationer att man lägger ner mycket mer tid för att det ger intäkter.
Enligt Fabian Flink var fyra representanter från kommunen på plats, dock inte den inspektör som gjorde inspektionen hos honom.
– Det borde rimligen vara så att den inspektören som var på plats hos mig var med, vore rimligt att höra hur hon resonerat. Nu fick andra beskriva det istället.
– Jag skulle kunna betala de här 9 000 kronorna och ha det ur världen, men det finns andra som har det jobbigt. Vi tillsammans måste skapa förutsättningar för företagandet i kommunen. Vill man att Enköping ska få den tillväxten man önskar måste man skapa förutsättningar, för mig handlar det om att bygga upp tillit.
Enligt Fabian Flink har kommunen erbjudit ett möte för att förklara fakturan, men samtidigt meddelat att de står fast vid sitt beslut.
– Jag vill att man ska kunna mötas för att hitta en lösning, men om man inte längre vill mötas, utan kommunen ska övertyga mig om att de har rätt, då blir kampen viktigare än målet, det är destruktivt. Jag känner att vi hamnat där, att dialogen helt har försvunnit. Då får man ta det i domstolarna, säger han.
Dom avkunnas om fyra veckor.