De ukrainska flyktingar som kommer till Uppsala län kommer att erbjudas vaccin mot covid.
– Vi kan möta dem på deras eget språk. De får hjälp med journalsystemet så de kan registreras i vårt bokningssystem, säger Eva Jansson, verksamhetschef vid vaccinationsenheten i Region Uppsala.
Än har flyktingströmmen inte kommit igång riktigt i länet men vid regionens callcenter finns nu personal anställd som kan både ukrainska och ryska.
Bokning av vaccintid sker för flyktingar precis som för svenskar, via callcenter. En slinga med meddelande på ukrainska finns inspelad för telefonkontakten.Vaccinationerna sker sedan vid de befintliga vaccinationslokalerna, i Enköping vid Kompassen.
Vaccinationsgraden i den ukrainska befolkningen är förhållandevis låg, omkring 35 procent. När vaccinationsenheten besökte ett flyktingboende i förra veckan märkte man att skepsisen mot vaccinet var stor.
– Vi träffade omkring 100 personer och tio tog vaccinet. Det behövs informationsinsatser och mer uppsökande verksamhet när det kommer fler flyktingar, det tror jag är ett framgångsrecept, säger Eva Jansson.
Alla flyktingar genomgår en hälsokontroll där de även får information om covidvaccineringen.
– Sen får man förstå att vaccin inte är prio ett i deras situation, de behöver tak över huvudet och det får man respektera, säger Eva Jansson.
Många flyktingar bor i privata hem och där hoppas Eva Jansson att de nås av information om vaccinet genom sociala kontakter och att de som upplåter bostaden pratar med dem om vaccinet.
Även om flyktingvågen blir stor kommer man kunna anpassa sig efter behovet, vaccindoser finns så det räcker.
– Vi kan skala upp snabbt, det är ett arbetssätt vi var vana med under hela pandemin, säger Eva Jansson.
När det gäller andra smittsamma sjukdomar är riskerna låga när det gäller de ukrainska flyktingarna. Vaccinationstäckningen i det ukrainska barnvaccinationsprogrammet är exempelvis hög.
– Det finns inga indikationer på utbrott av smittsamma sjukdomar bland flyktingar från Ukraina hittills och vi befarar inga omfattande utbrott utöver möjligen covid-19, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i region Uppsala.
Alla flyktingar från Ukraina kan få uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv och får då samma rättigheter till hälso- och sjukvård som asylsökande.