Det är extra hög risk för fågelinfluensa i bland annat Uppsala län och Jordbruksverket höjde på onsdagen skyddsnivån från nivå 1 till nivå 2 i stora delar av södra och mellersta Sverige.
Det innebär att alla fjäderfän ska hållas inomhus och att djurhållare ska hålla extra uppsikt över hälsoläget bland fåglarna för att eventuell smitta ska upptäckas tidigt.
Skyddsnivån gäller även mindre hobbybesättningar där fåglarna ska hållas inhägnade och mat och vatten ges inomhus eller under ett skydd ute.
Vid Hagby gård utanför Enköping bedrivs småskalig fågeluppfödning. De har normalt över 6 000 kycklingar som går utomhus på dagarna och som måste hållas inne vid skyddsnivå två.
– Lite tur i oturen så har vi inga grupper utomhus för tillfället, kycklingarna är för små och släpps inte ut förrän om två veckor. Vi får se hur läget är då, säger Jenny Lundgren vid Hagby gård.
Även i våras fick fåglarna hållas inomhus på grund av smittoläget.
– Är de vana att gå ute står de och väntar för att få komma ut på morgonen, det är synd om dem. Men har de aldrig varit ute berörs de inte lika mycket, säger Jenny.
Antalet utbrott av fågelinfluensa under 2020/2021 har varit ovanligt stort i hela Europa och flera värphönsbesättningar i Sverige slogs ut vilket ledde till äggbrist. Smittläget har inte återgått till det normala under sommaren.
– Det var den tuffaste säsongen vi sett någonsin. Nu är vi i början av en ny smittsäsong och vi förväntar oss att fynden av smitta bland vilda fåglar kommer att öka över hela landet, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala.
I våras var det förhöjd smittorisk över hela landet. Även nu är risken för smitta förhöjd i hela landet men skillnaden är att Jordbruksverket har identifierat de områden som har extra hög risk för utbrott, bland annat Uppsala län, Stockholms län och Södermanland.
– Skyddsnivån är en avvägning man gör mellan värdet för djuren att vara ute och hur stora konsekvenserna blir om man får in smittan, säger Maria Nöremark.
Risken för utbrott ökar med kallare väder och flyttfåglarnas ankomst. Tamfåglar bör skyddas från direktkontakt med vilda fåglar och deras spillning, så även foder och strö.
Hur länge den högre skyddsnivån kommer att gälla beror på utvecklingen av smittan bland vilda fåglar. Observationer av döda, vilda fåglar kan rapporteras in till SVA.